{ "title": "Alın Terlemesi", "image": "https://www.terlemek.gen.tr/images/alin-terlemesi-3440.jpg", "date": "20.01.2024 03:09:34", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Alın Terlemesi, Toplumumuzda her 100 kişiden 2-3'ünde görülen alın terlemesi, yalnızca alında olabileceği gibi yüzün diğer bölgelerinde el, koltuk altı ve ayak bölgesi terlemesi ile de görülebilir. Kendi başına ya da başka bir rahatsızlığın yan etkisi olarak da ortaya çıkabilen alın terlemesi genellikle ergenlik döneminde başlar, fakat bazen ileri yaşlarda da görülebilir. Kişiyi oldukça rahatsız edici bir durum olan alın terlemesinin hayati bir tehlikesi yoktur. Ancak kişinin günlük aktivitelerini, sosyal ve iş hayatını öğrenimini ve psikolojik durumunu etkileyecek duruma geldiğinde mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Alın terlemesi nedenleri, genellikle erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülen alın terlemesi, stres ve heyecan gibi duygusal durumlarda daha da artar ve çoğunlukla terleme problemi olmaz. Ancak uyandıktan bir süre sonra başlar. Vücudun doğal bir reaksiyonu olabilen alın terlemesi bazı durumlarda fazla olabilir.

Primer hiperhidroz, aşırı terlemeye sebep olan bu rahatsızlık başka bir hastalık veya semptomlar nedeniyle tetiklenmez. Genetik olan bir işlev bozukluğundan ortaya çıkan bu hastalığın alın bölgesinde terleme neden olduğu düşünülmektedir.

Hormon değişiklikleri, hamilelik veya menopoz döneminde hormon seviyesinde olan bazı değişiklikler alın terlemesine neden olabilir. Aynı zamanda hipertiroidiiiiiiiiizm yani aşırı tiroit hormonu üretimi kişinin alnında ya da tüm vücudunda terleme yaşanmasına sebep olmaktadır.

Kalp rahatsızlıkları, kalp rahatsızlıkları da alın terlemesine neden olan diğer bir etkendir. Ani alın terlemeleri olan kişiler felç veya kalp hastalığı riski altında olabilir.

Diğer nedenler, bu nedenlerin yanı sıra Parkinson hastalığının ilk evrelerinde kişi sık sık alın terlemesi yaşayabilir. Kemik irileşmesi, bazı kanserler, böbrek tümörleri, ciddi enfeksiyonlar, şeker hastalığı ve aşırı kilo da alın terlemeleri nedenleri arasında sayılabilir.

Alın terlemesi tedavisi, alın terlemesinin kişinin hayatını etkileyecek kadar şiddetli olmadığı durumlarda doktorun önereceği terleme gideren krem, sabun, losyon ve jel gibi ürünler alın bölgesinde uygulanabilir. Bu ürünleriniz içerisinde bulunan alüminyum klorid maddesi ter bezi kanalını tıkar ve terin dışarıya çıkmasını engeller. Aşırı alın terlemesi durumunda hastaya ilaç ve botoks tedavisi uygulanabilir.

İlaç tedavisi, antikolinerjik ilaçlar terlemeyi önlemek amacıyla hastaya reçete edilebilir. Bu ilaçlar terlemeye sebep olan sempatik sistemi baskılar. Fakat bu ilaçların etkisi geçicidir ve ilaç alındıktan 12 saat sonra yeniden alınması gerekir. Ayrıca bu ilaçların kullanımı boğaz ve ağız kuruluğu, kabızlık, çarpıntı ve görme bozukluğu gibi yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Botoks tedavisi, alın bölgesine botoks enjeksiyonları yapılması alın bölgesinde yer alan ter bezlerinde geçici olarak felç etkisi yaratır. Ancak bu uygulamanın da etkisi geçicidir ve 6 ayda bir uygulanması gerekir. Oldukça ağrılı ve maliyeti fazla olan bu uygulama duyu kaybına neden olabilir.

Ameliyat, aşırı alın terlemesinde yapılan tedavilerin yetersiz kaldığı ve tedavinin kalıcı olmasının istendiği durumda klipsli ETS ameliyatı ile alın terlemesi sorunu kalıcı olarak tedavi edilebilir. Başarı oranı oldukça yüksek olan bu ameliyat sayesinde alın bölgesinde kalıcı olarak kuruluk sağlanır.
" } ] }