{ "title": "Aşırı Terleme Nasıl Tedavi Edilir", "image": "https://www.terlemek.gen.tr/images/asiri-terleme-nasil-tedavi-edilir.gif", "date": "19.01.2024 05:29:24", "author": "Kürşat şahin", "article": [ { "article": "Aşırı terleme nasıl tedavi edilir, Terleme vücut ısısını dengeleyen en önemli sistemdir. Vücudumuzun belli bölgeleri sürekli terleme gösterir. Bu alanlar el ayası, ayak tabanı, kasıklar, kol altı ve kadınlarda göğüs altı olarak sayılabilir. Terleme yoluyla kaybettiğimiz günlük ortalama sıvı miktarı 750 mililitre veya daha fazladır. Herhangi bir eforla ise terleme olayı artar.

Aşırı terlemenin etkenleri tam olarak bilinmemekle birlikte aşağıdaki etkenler
Aşırı terlemenin tedavisinde günümüze kadar gelen süreçte
Ayak terlemelerinde; bel bölgesinde bulunan ve ayakların sinirlerini kontrol eden merkezlere radyofrekans cihazı ile birtakım uyarılar veriliyor. Aşırı terlemeye neden olan sinirler tespit edildikten sonra o sinirler devre dışı bırakılıyor.

Terleme tedavisinde bazı cerrahi uygulamalarda yapılabiliyor. Klipsleme yöntemi bu cerrahi müdahalelerden biridir. Bu uygulama ile aşırı terlemeye neden olan sinirler, klipslerle sıkıştırılıyor. Bu yöntem sonucunda el ve ayak terlemesi sorunları ile başa kolaylıkla çıkılabiliyor.

Bir diğer tedavi yöntemlerinden biri olan iyontoforez, iyonlarla uygulanıyor. Ancak bu tedavilerin hiçbirinde kalıcı bir sonuç yakalama olanağı mümkün olmuyor. İyontoforez, haftada 2 ya da daha fazla seans gerektiren bir uygulamadır. El ve ayak tabanındaki aşırı terleme için kullanılır.

İlaç tedavisinde tam kontrolün sağlanabilmesi için yüksek dozlara ulaşmak gerekebilir. Topikal artiperspirant metal tozları, sık uygulama gerektirirken aynı zamanda ciltte tahrişe neden olabilir. Sistemik antikolinerjik ilaçlar ise kabızlık görme bulanıklığı gibi yan etkiler doğurduğundan dolayı sınırlı kullanımı vardır.

Aşırı terleme tedavisinde kullanılan bir diğer tedavi yöntemi olan Clostridium Botulinum terlemeye yol açan sinirleri geçici olarak öldürdüğünden dolayı bu yöntem en fazla tercih edilen yöntemdir. Bu toksin tedavisi sonrasında ise aşırı terleme 3-6 ay arası ortadan kalkacaktır. Ancak bilinen diğer bi uygulama olan botoksun koku giderici bir özelliği bulunmamaktadır.

Diğer tüm aşırı koltuk altı terlemesi çözüm uygulumaları ile karşılaştıramayacağımız yeni bir uygulama artık ülkemizde kullanılmaya başladı. Bu yöntemde elektromanyetik enerji kullanılarak koltuk altı ter bezleri hiç biz zarar gelmeden güvenli bir şekilde yok ediliyor.

İşlemin
Elektromanyetik enerji ile şu anda sadece koltuk altı terlemesi giderilebiliyor. El ve ayak terlemesi için yeni bir başlık geliştirildi. Bu başlığın ilk denemeleri oldukça başarılı oldu. Fakat iki yıl kadar bir süre klinik çalışmalarla bu yöntemin sonuçlarının gözlenmesi gerekiyor. Bu gelişmeleri göz önünde bulundurursak aşırı terleme sorununu yakın gelecekte büyük oranda tedavi edilebilecek bir yöntem olabileceği söylenebilir.
" } ] }