{ "title": "Aşırı Terleme Sebepleri", "image": "https://www.terlemek.gen.tr/images/asiri-terleme-sebepleri-7788.jpg", "date": "20.01.2024 14:15:25", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Aşırı terleme sebepleri, Terleme insan beden ısısını sabit tutmaya yarayan fizyolojik olaydır. Terin buharlaşmasıyla ısı kaybedilir ve beden ısısının sabit olması sağlanır. Gün içerisinde salgılanan ter ortalama 100 cc civarındadır. Aşırı efor sarf etme ve sıcakta bu rakam saatte 1,5 litreye kadar çıkabilir. Bedenimizdeki ter bezi sayısı üç milyon kadardır ve en çok ter bezi avuç içinde bulunur. Terin içeriği; su, klor, sodyum, potasyum, üre gibi maddelerden oluşmaktadır. İçeriğinde organik madde miktarının artması terin kötü kokmasına sebep olur. Terlemeyi artıran normal durumları, ortam sıcaklığının artması, duygusal değişimler, efor sarf etme, nemli ortama girmek gibidir. Terleme sinir sisteminin otonom bir kısmını tarafından kontrol edilir. Bu sistem üzerinde insanların herhangi bir bilinçli kontrolü yoktur.

Aşırı terleme sebepleri, sayılan normal sebeplerin hiçbiri ortada yokken sürekli olarak terliyor, ter sebebiyle diğer bireylerle temas etmekten kaçınıyorsa ve ter kokusuyla baş edemiyorsanız, tıpta \"hiperhidroz\" diye adlandırılan aşırı terleme bozukluğundan kaynaklanıyordur. Birincil tip hiperhidrozun ırsi olduğu düşünülür ve büyük olasılıkla sadece ter bezlerinin çok aktif olmasından kaynaklanır. Bu durumdaki ter bezleri normalden 4-5 kat daha çok çalışıyor olabilir. İkincil hiperhidrozdaysa aşırı terleme altta yatan bir hastalığı işaret ediyor demektir.

Aşırı terlemenin altında yatan başlıca sebepleri nelerdir?

" } ] }