{ "title": "Aşırı Terleme", "image": "https://www.terlemek.gen.tr/images/asiri-terleme.jpg", "date": "20.01.2024 03:18:57", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Aşırı terleme, vücuttan ter bezleri aracılığıyla tuzlu sıvı salınması terleme olarak tanımlanır. Bu işlev daha çok sıcak yaz döneminde insanları rahatsız eder. Ancak bunun vücutta çok önemli bir işlevi bulunmaktadır. Bu gerçekte vücudun soğutma sistemi gibi devreye girer. Dış ortamın sıcaklığına rağmen, vücudun ısısının artmamasına ve belli düzeyde kalmasına yardımcı olur. Terlemenin önemli bir işlevi de toksinlerin atılmasını sağlamasıdır. Doğum anında bir insanda 2-4 milyon ter bezi olur. Kişinin ergenlik dönemine girmesiyle birlikte bu ter bezleri aktif hale gelir. Bu ter bezleri normalde kadınlarda daha fazladır. Ancak erkeklerde olan ter bezleri daha aktif olur. Sinir sisteminin otonom kısmı terlemeyi kontrol altına alır. Ancak insanların bu kontrol üzerinde herhangi bir etkisi olamaz. Bu işlev vücudun doğal ortamdaki ısısını ayarlayan bir sistem olduğundan, sıcak havalarda daha fazla terleme olur. Bunun dışında efor sarf edilen durumlarda, sportif faaliyetlerde, heyecan, korku, sinirlenme gibi durumlarda insanlar daha fazla terler. Kadınlarda menopoz dönemi de aşırı terlemenin etkili olduğu bir süreçtir. Bu etkenlerin dışında kişide aşırı terleme etkisi görülüyorsa, hiç neden yokken terleme oluyorsa, bununla baş etmek mümkün olmuyorsa, diğer insanlarla temastan kaçınılıyorsa, aşırı terleme yani tıptaki adıyla hiperhidroz rahatsızlığının ortaya çıkmasından söz edilir.

Aşırı terleme neden olur?

Aşırı terleme sorunu farklı türlerde gelişebilir.

Birincil aşırı terleme (Hiperhidroz): Bunun genetik geçişli olduğu düşünülmektedir. Ter bezlerinin daha fazla aktif olmasının bunda etken olduğu kabul edilir. Normalden 4-5 kat fazla çalışan ter bezleri aşırı terleme sorununun yaşanmasına neden olabilir.

İkincil aşırı terleme (Hiperhidroz): bu türde olan sorunun başka bir hastalıktan kaynaklandığı belirlenir. Genellikle koltuk altlarında ya da tüm vücutta etkili olur.

Aşırı terlemeye neden olabilecek hastalıklar ve etkenler
Aşırı terleme sorunu yaşayanlar ne zaman doktora gitmelidir?

Kişiler terlemeyle birlikte göğüs ağrısı çekiyorsa, ateş, nabzın hızlı atması, nefes darlığı, kilo kaybı gibi etkiler bulunuyorsa, mutlaka doktora gitmelidir. Bu belirtiler kişide bir enfeksiyonun olduğuna işaret edebilir. Bunun dışında çok terleme olduğunda, terin kesilememesi halinde, bunun nedeni bilinemediğinde, göğüste basınç hissi olduğunda, uykuda bile terleme olduğunda hiç ihmal edilmeden doktora gidilmelidir. Bu sorun tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Ancak insanlar bunu hastalık olarak kabul etmediğinden, tedaviye gitmezler.

Aşırı terleme tedavisi nasıl yapılır?

Bu sorunun tedavisinde altta yatan neden tespit edilirse, öncelikle hasta bu yönde tedaviye alınır. Bir neden belirlenemeyen kişilerde ilk olarak terlemeyi önleyici kremlerin kullanılmasıyla tedavi edilmeye çalışılır. Bu tedavide alüminyum kloridli ajanlar daha fazla kullanılır. Bunlar sıkıştırma etkisiyle ter bezlerinin ağzını tıkar ve terlemeyi önlemeye çalışır. Ciltte irritasyona neden olabileceğinden, hastalar uzun dönemde bunları kullanmayı istemeyebilir. Bunun dışında botoks, iyonoforez gibi tedavilerle aşırı terlemenin önüne geçilmeye çalışılır. Bu sorunun cerrahi olarak tedavi edilmesi en son aşamada düşünülür. Cerrahide ETS ameliyatı ile laparoskopik olarak ter bezlerine uyarı gönderen sempatik sinirler devre dışı bırakılarak, aşırı terlemeye kesin çözüm getirilir. Fakat bu tedavi akciğer ameliyatı geçirmiş olanlara, kalp ve akciğer rahatsızlıkları olanlara, plevral hastalık operasyonu geçirenlere yapılamaz. Ayrıca tedavi edilmeyen tiroit sorunlarında ameliyat tavsiye edilmez.
" } ] }