{ "title": "Aşırı Yüz Terlemesi", "image": "https://www.terlemek.gen.tr/images/asiri-yuz-terlemesi-4394.jpg", "date": "21.01.2024 21:42:04", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Aşırı Yüz Terlemesi, kişinin gün içerisinde yaptığı, faaliyetleri sosyal yaşamını, iş yaşamı, eğitimini ve psikolojisini bozacak kadar fazla olması durumunda aşırı yüz terlemesi hastalığı ismi verilmektedir. Bu rahatsızlık çoğunlukla kendini alın bölgesinde, baş ve yüz kısmında aşırı terleme ile göstermektedir. Aşırı yüz terlemesi hayati tehlikesi olmayan bir hastalıktır. Fakat yüzde aşırı terleme normal olmayan görünüm yüzünden çok sıkıntı yaratmaktadır.

Aşırı Yüz Terlemesinin Özellikleri Nelerdir?

Genellikle %2-3 görülen bu rahatsızlık daha çok ergenlik çağında ortaya çıkmaktadır. Fakat bu hastalığın ileri yaştaki kişilerde de ortaya çıkması mümkündür. Kadınlara oranla erkeklerde çok daha fazla görülmektedir. İleri yaştaki kişilerin yarısına yakınında irsi yani genetik geçiş söz konusudur. Aşırı yüz terlemesi her mevsimde görülse de yaz aylarında daha belirginleşen bir hastalıktır. Bu hastalığın oluşmasının nedenleri arasında stres ve heyecan veya buna benzer başka duygusal durumlar olabilir. Aşırı yüz terlemesi genellikle uyku sırasında kendini göstermez uyandıktan bir süre sonra kendini gösterir.

Aşırı Yüz Terlemesinin Sebepleri Nelerdir?

Bireylerde ter bezinin yapısı ve büyüklüğü normal olmakta ve bu bireyler genelinde hormonsal bir bozukluk görülmemekle birlikte kişinin tüm tetkikleri de normal çıkmaktadır. Ancak yaşı ilerlemiş olan kişilerde kendini gösteren aşırı yüz terleme durumu bir hastalık belirtisi olabilmektedir. Aşırı yüz terlemesinin nedeni çoğunlukla aşırı terleme durumunu ayarlama görevinde bulunan sempatik sistem ayarlarında herhangi bir bozulma, sistemlerinin çok fazla duyarlı olması ve çok daha fazla çalışmasıdır. Sempatik sistemleri normalden daha fazla çalışan kişilerde ter üretimi de buna bağlı olarak aşırı çalışmakta aşırı yüz terlemesi stres benzeri psikolojik uyarılarla ve heyecanlanma ya da bu durumların aniden kişilerin aklına gelmesi sonucunda başlamaktadır.

Aşırı Yüz Terlemesi Önlenebilir mi?

Bu hastalığın önlenmesi çok zor olmakla beraber hastaların bazılarında 40 yaşından sonra azalır, ancak tedavi edilmeden geçmez. Bu hastalık bitkisel yöntemler, psikoterapi veya ilaçlarla geçen bir hastalık değildir. Yüzün ıslak mendil veya mendil ile sık sık silinmesi terlemeye kısa süreli olan bir çözüm sunar. Aşırı yüz terlemesinin olmaması yani terlemenin nemlenme biçiminde olması durumunda terlemeyi azaltmak amacıyla günlük sabah ve akşam devamlı olarak jel, sabun ve losyon gibi ürünlerin yüz bölgesine uygulanması gerekir. Bu ürünler alüminyum klorid içermektedir ve ter bezini tıkayarak terin dışarı atılmasına engel olmaktadır. Aşırı yüz terlememesi olan hastaya ilaç tedavisi veya botoks tedavisi uygulanabilir. Bu hastalığın ilaç tedavisi içinse hastalara antikolinerjik ilaçlar kullanılabilmekle beraber, bu ilaçların etkisi kısa sürelidir ve yaklaşık olarak 12 saat aralığında tekrar alınması gerekmektedir. Ayrıca bu ilaçların ağızda ve boğazda kuruluk, bulanık görme, çarpıntı ve tuvalete çıkamama, gibi bazı yan etkileri bulunmaktadır.
" } ] }