{ "title": "Avuç İçi Terlemesi", "image": "https://www.terlemek.gen.tr/images/avuc-ici-terlemesi.gif", "date": "20.01.2024 08:01:41", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Avuç içi terlemesi, yani palmoplantar hiperhidroz kaygı, aşırı stres gibi psikolojik etkenlerin yanı sıra ter bezlerinin aşırı çalışmasına etken olan fizyolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Çoğunlukla 13 yaşlarından itibaren etkili olmaya başlar ve yaşam boyu sürer. Vücuttaki sıcaklığın ayarlanması ve toksinlerin dışarı atılması için terleme gerekli bir eylemdir. Avuç içinde vücuttaki ter bezlerin yarısı bulunmaktadır. Bu yüzden stres, sıcak gibi etkenler söz konusu olduğunda, ilk olarak avuç içleri terlemeye başlar. Terlemede fizyolojik etkenlerden olan hiperhidroz ise başka bir dış nedene bağlı olmadan terlemeye neden olur. Aşırı terleme rahatsızlığı olan hiperhidroz tedavisi için farklı yollara başvurulabilir. Avuç içi terlemesi kişinin psikolojik durumuyla da ortaya çıkabilir. Tanımadığı sosyal bir ortamda bulunma, toplum içinde kişiyi zorlayıcı etkenlerin olması, stresin yaşanması gibi durumlar, sempatik sinir sisteminde adrenalin üretiminin artmasına neden olur. Bu durumda avuç içi terlemesi yüz kızarması, kalp atışı hızlanması gibi etkilerle birlikte ortaya çıkabilir.

Avuç içi terlemesi için alınabilecek önlemler nelerdir?

Terlemeyi arttıracak etkenlerden uzak kalınması gerekir. Bunun için hava akışını önlemeyen giysilerin giyilmesi, cildi örten eldiven gibi eşyaların kullanılmaması gerekir. Eldiven bazen avuç içi terlemenin gizlenmesi amacıyla tercih edilebilir. Ancak bu daha fazla terlemenin önünü açabilir.

Petrol bazlı olan losyonlardan, deri ürünlerinden kaçınılmalıdır. Ellerde vazelin kullanılması önerilir. Bu ciltte nemi dengeler ve ellerin kurumasını önler. Koltuk altları için üretilen ter önleyiciler ellerde de kullanılabilir. Özellikle alüminyum zirkonyum içerikli ter önleyiciler bu konuda etkili olabilir.

Vücuttaki gerginlik, stres, anksiyete gibi etkenler genel olarak terlemeye neden olur. Bu nedenle rahatlamak için sportif etkinlikler yapılabilir, egzersiz, meditasyon, yoga gibi çalışmalar faydalı olabilir.

Ellerin sıkça yıkanması, yıkama olasılığı bulunmuyorsa alkol bazlı dezenfektan kullanımı tavsiye edilir. Alkol bir süreliğine de olsa, ellerdeki teri kurutacaktır. Eller yıkanırken sabun kullanılmamalı, sadece suyla yıkama yapılmalıdır. Ayrıca elleri serinletecek çözümler üretilmelidir. Bir vantilatör bile bu işi sağlayabilir. Ellere pudra serpilmesi de terlemenin etkisini bir süre durduracaktır.

Avuç içi terlemesinde medikal tedaviler

İyonoforez: bu tedavide su yardımıyla cilt altına elektrik akımı verilir. Bu sayede terleme geçici olarak engellenir. Elektrik akımı suya verildiğinde, eller suyun içine sokulur. Bu aşamada karıncalanma oluşsa da ağrılı bir tedavi değildir.

Oral ilaçlar: Hastaya antikolinerjik ilaçlar verilerek, ilaçların yan etkisiyle terleme durdurulmaya çalışılır. Ancak bu ilaçlar ağız kuruluğu gibi bazı yan etkilere neden olabilir.

Botulinum toksin enjeksiyonları: bu yöntem kalıcı olmasa da terlemeye bir süre engel olabilir. Terlemeye neden olan sinirlerin iletimini engelleyecek enjeksiyonlar uygulanır. Üstelik ağrılı bir tedavi sürecidir.

Sempatektomi: bu tedavide göğüsteki bir sinirin ameliyatla kesilmesi sonucunda, kalıcı şekilde terlemeye neden olan sinir sinyalizasyonu bozulmuş olur. Bu şekilde avuç içi terleme önlenmiş olur. Ancak bu tedavi vücuttaki farklı bir alanda aşırı terlemeye neden olabileceğinden, en son çare olarak dikkate alınır.
" } ] }