{ "title": "Bebeklerde Emerken Terleme", "image": "https://www.terlemek.gen.tr/images/bebeklerde-emerken-terleme-2178.jpg", "date": "21.01.2024 23:07:33", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Bebeklerde emerken terleme, İnsanlar terleme yolu ile vücutlarında birikmiş olan fazla tuzlu su, ürik asit ve toksinleri atarlar. Terleme ter bezlerinden salgılanır. Bebekler için en zorlu egzersiz beslenmeleridir. Bebekler de ter bezleri ilk 1 aylarını doldurduktan sonra çalışmaya başlar ve bebekler anneden meme emerken terlerler bu durum normaldir. Ama emme dışında aşırı derecede terleme var ise mutlaka doktora götürmelisiniz. Bebeklerde terleme durumlarında kalp ve solunum yolu hastalıkları, tiroit bozukluğu, kansızlık ve D vitamini eksikliği gibi durumlar var mı mutlaka kontrol ettirilmelidir. Eğer bu sayılan durumlardan biri yok ise uyku apnesi olup olmadığı da kontrol ettirilmelidir.

Bebekte hiçbir rahatsızlık yok iken emme durumunda terleme var ise neler yapılabilir?

Bebeklerde emerken terleme durumu var ise prematüre (Erken doğan bebekler) hariç normal doğan ve sağlıklı bebekler ortalam 15 dakika emerler. Eğer ki bebekte bir rahatsızlık var ise özellikle baş ve boyun bölgesi olmak üzere aşırı terleme görülür. Özellikle doğumdan itibaren kalp hastalığı görülen bebeklerde sık sık tekrarlayan bronşit astım ya da zatürre gibi ve bebeğin ağırlığının artmadığı durumlarda hemen hekime başvurulmalıdır. Böyle durumlarda akciğere aşırı kan pompalanması sonucu zatürre gibi hastalıklar önlenemez.

Bebeklerde emerken terleme sebepleri nelerdir?
Bebeklerde emerken terleme akciğer fonksiyonlarının çalışmasında bir sorun olduğunu gösterir. Bu durumda doğuştan kalp hastalıklarından ileri gelir. Aslında bebeğin asıl sorunu kalp rahatsızlığıdır. Bu durumda bebek ara vere vere emer, çabucak yorulur, nefes nefese kalır ve ardından aşırı derecede terleme başlar. Anlaşılmadığı ve teşhis koyulmadığı durumlarda ilerleyen yaşlarda bitkinlik ve halsizlik oluşur. Genel bir inanışa göre kalp rahatsızlıkları sadece ilerleyen yaşlarda olur diye yanlış bir düşünce hakimdir. Yeni doğanlarda da kalp rahatsızlığı görülebilir ve kendini emerken aşırı terleme ve nefes yetmezliği ile kendini göstermektedir. Kalp hastalığı olan bebekler anneyi emerken de biberon kullanırken de çok çabuk yorulurlar. Emme işlemini gerçekleştiremediğinden dolayı çok daha fazla efor sarf eder ve ağlamaya başlar. Ağlamalara morarmalar da eşlik edebilir. Özellikle sık sık tekrarlayan akciğer rahatsızlıkları var ise kalp rahatsızlığına ait belirtiler iyice gözlemlenebilir hale gelir. Bu bebekler nefes alıp verdiklerinde kalp sesleri dışarıdan çok rahat bir şekilde duyulur. Yeni doğanlarda kalp rahatsızlıkları genelde kapakçık ya da kulakçıkta delik olmasıdır. Erken teşhis çok önemlidir.

Bebeklerde emme sırasında terlemeye sebep olan doğuştan kalp hastalıklarının önlenebilmesi için annelerin gebelik döneminde ilaç kullanmaması, sigaradan uzak durması, röntgen çekinmemesi, alkol kullanmaması ve mutlaka kızamıkçığa karşı aşı olması gerekir.
" } ] }