{ "title": "Bebeklerde Soğuk Terleme Nedenleri", "image": "https://www.terlemek.gen.tr/images/bebeklerde-soguk-terleme-nedenleri.gif", "date": "21.01.2024 05:25:22", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "Bebeklerde Soğuk Terleme Nedenleri, Terleme, vücudun normal olarak oluşturduğu bir fonksiyondur. Vücudumuzun ısı dengesinin sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda da yükselen vücut ısısının terlemeyle düşmesi de mümkün olabilir. Terleme esnasında vücuttaki zararlı hücreler ve bakteriler dışarıya atılmaktadır.

Bebeklerde terleme durumu çok farklı bir şekilde gerçekleşmektedir. Yetişkin insanlara göre farklı sebepleri vardır. Yeni doğan bebeklerde, terlemeyi sağlayan fonksiyonlar tam gelişmediği için bu bebeklerde bir aya kadar terleme olmaz. Zamanından önce doğan yani prematüre bebeklerde ve yaklaşık bir aylık bebeklerde ter bezleri henüz faaliyete geçmediği için terledikleri görülememektedir.

Bir ayını doldurmuş bebeklerde ise terlemeler görülebilir. Bu bebeklerdeki terlemeler ise bulundukları ortam ya da giyindikleri kıyafetten kaynaklana bilmektedir. Bebeklerde, vücutlarına aşırı sıcaklık veren ortamlarda, vücut kendi sıcaklığını korumak amacıyla terleme etkisi göstere bilmektedir. Böylece buharlaşmış olan ter bebeğin vücudunu soğutup rahatlamasına yardımcı olmaktadır.

Bunun yanı sıra, bazı basit sebeplerden dolayı da bebekler terleme görülebilmektedir

Bebeklerde sık görülen burun tıkanıklığı bu sebeplerden bir tanesidir. Burun tıkanıklığı sebebiyle nefes almakta zorluk çeken bebekler, rahat nefes alamadıkları için çırpınarak efor sarf ederler. Bu da terlemelerine sebep olmaktadır. Genellikle bir yaşın altındaki bebeklerde, meme emerken ki çok hafif hareketlerinde bile özellikle başlarında terleme görüle bilmektedir. Bu bir rahatsızlık belirtisi değil, anneden geçen kalıtsal bir faktördür ve normal bir durumdur. Bebeklerde terleme genellikle, sıcak hava, bebeği fazla giydirme ve efor sarf etmesi sonucu görülmektedir. Bebeğin, sıcak havalarda vücudunun ısısını sabit tutmak için dışarıdaki sıcaklığın ısısına göre vücut ısısını ayarlamaya çalışırken terleme oluşmaktadır. Bebeğe giydirilen kat kat ya da kalın kıyafetler, dışarıdaki hava sıcaklığı normal ise bebeğin terlemesine sebep olmaktadır. Efor sarf ederken de kasların fazla çalışması, nefes alıp verirken alınan oksijenin yetersiz kalması bebeğin terlemesine neden olabilmektedir.

Bebeklerde soğuk terleme sebeplerinden birisi de hastalık ve enfeksiyonlar olabilmektedir. Bebeklerde görülen ateşli hastalıklarda, ateş yükseldiği zaman üşüme ve titreme başlar. Ateş düşmeye başladığı zaman ise terleme oluşmaya başlar. Enfeksiyon hastalıklarında ise ateş düşmeye başladığı zaman terleme daha fazla görülmektedir. Bazı bebeklerde, kullanılan ilaçlar gösterdikleri yan etkilerden dolayı terlemeye sebebiyet vermektedir. Her halükarda ciddi bir sebebin olup olmadığını öğrenmek için bebeği bir doktora göstermekte fayda vardır.
" } ] }