{ "title": "Bölgesel Terleme", "image": "https://www.terlemek.gen.tr/images/bolgesel-terleme.gif", "date": "19.01.2024 01:21:43", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Bölgesel terleme, terleme normal boyutlarda olduğu sürece kabul edilebilir bir durumdur. Fakat aşırı şekilde terleme yaşanıyorsa bu durum çok ciddi sorunlara yol açabilir. Kişiyi stres ve depresyona kadar itebilen bölgesel terleme herhangi bir ağlık sorunundan kaynaklanmaz. Ancak tedavi edilmesi gerekir. Çünkü terleme yaşam kalitesini olumsuz etkileyerek kişinin çok sıkıntılı anlar yaşamasına yol açabilir.

Bölgesel terlemenin aslında neden kaynaklandığı tam olarak bilinmemektedir. Fakat bilinen şey merkezi sinir sisteminde yaşanan bazı bozuklukların terlemeye yol açtığı düşünülmektedir ve herhangi bir problem yokken bile ortaya çıkabilir. Fakat bazı durumlarda bölgesel terlemeyi tetikleyebilir. Aşırı baharatlı, soğan, sarımsak yemek, sunum yapmak, karşı cinsle göz teması kurmak gibi eylemler terlemeyi tetikleyebilir. Ayrıca stres, heyecan, korku gibi eylemler de terlemeyi tetikleyebilir. Bu tür eylemler sempatik sinirler boyunca ilerleyerek ter bezlerini uyarmakta ve bu uyarı sonucu vücutta bölgesel olarak terleme başlamaktadır. Terleme en çok el, ayak, yüz, koltuk altı gibi bölgelerde oluşum gösterir. Bu bölgelere boyun ve tüm vücut eşlik edebilir.

Bölgesel terlemenin oluşması için herhangi bir zaman dilimi yoktur. Kişi her an terleyebilir. Yani durumun sıcak hava ya da diğer faktörler ile alakası yoktur. Bu faktörler sadece terlemeyi tetikler.

Bölgesel terleme daha çok ergenlik döneminde oluşum gösteren ve zaman ilerledikçe artan bir sorundur. Tedavi için ilk olarak dermatolojiye başvurulur. Ardından tedaviyi plastik cerrahi takip eder. Dermatoloji genellikle krem, ilaç ve losyon gibi tedaviler uygular. Bu tür tedavinin uzun süre ve devamlı kullanılması gerekir. Anlaşılacağı gibi ilaç, losyon ve krem gibi tedavi yöntemleri kesinlikle kalıcı değildir. Ayrıca kullanılan ilaçlar vücutta bazı yan etkile yaratabilir.

Tüm bu tedavi seçeneklerinin haricinde Botoks da terleme tedavisi olarak yapılabilir. Ancak hem pahalı hem de kalıcı değildir. 4-6 ay ara ile sürekli yapılması gerekir. Terleme tedavisinde kalıcı çözüm olarak klips yöntemi uygulanmaktadır. Klips cerrahi bir uygulamadır. Terlemenin yoğun olduğu alanda uygulanan kesilerden klips yerleştirilerek terleme sorununu kalıcı olarak ortadan kaldırmak mümkündür. Bu cerrahi Klipsli ETS olarak adlandırılmaktadır. Cerrahi genel anestezi altında yapılmakta ve yaklaşık 20-25 dakika kadar sürmektedir. Cerrahi gerçekleştikten kısa bir süre sonra terleme sorunu ortadan kalkmaktadır. Fakat çok nadir durumlarda cerrahiden sonra refleks terleme olarak açıklanan durum ortaya çıkabilir. Bu terleme türü daha çok sırt ve göğüs bölgesinde kendini gösterir. Eğer refleks terleme sorunu çok şiddetli yaşanırsa cerrahi ile takılan klipslerin çıkartılması uygun görülebilir.
" } ] }