{ "title": "Boyun Terlemesi", "image": "https://www.terlemek.gen.tr/images/boyun-terlemesi.gif", "date": "20.01.2024 13:00:16", "author": "esma kınık", "article": [ { "article": "Boyun terlemesi, terleme normal düzeyi aşınca yaşam kalitesini düşüren, hastalıklara davetiye çıkaran hatta hastalık habercisi olabilen bir durumdur. Yaklaşık olarak vücudumuzda 4 milyon kadar ter bezi bulunmakta olup, bunların yaklaşık 3 milyonu kadarı daha çok ellerde, ayak tabanında ve yüz bölgesinde kokusuz ter, geri kalan 1 milyonu ise koltuk altı ve genital bölge gibi yerlerde kokulu ter salgılanmaktadır. Vücut sıcaklığının artmasından dolayı beynin hipotalamus denilen bölgesinin ısı düzenleme işlevi devreye girmekte ve vücuttan ter atarak kan akışının düzenlenmesini sağlamaktadır.

Boyun terlemesinin sebepleri; sadece vücut ısısının artması değil, stres, heyecan, kaygı ve sinirlenme gibi duygusal aktivitelerde bu bölgenin harekete geçesini tetikler. Boyun terlemesinin sebepleri de vücut ısısının artmasına bağlı olarak beyindeki bu mekanizmanın harekete geçmesidir.

Boyun terlemesi saç uzunluğundan da kaynaklı olmaktadır. Özellikle de sıcak havalarda saçları açık bırakmak boynun hava almasını engeller ve bu bölgede aşırı terleme söz konusu olur. Eğer ki terleme sadece boyun bölgesinde görülmüyorsa, vücudun çeşitli bölgelerinde de aşırı terleme söz konusu ise tiroit bezinin fazla çalışması, obezite (Şişmanlık), böbrek üstü bezi hastalıkları, şeker hastalığı, kalp krizi, kanserler, stres, psikiyatrik hastalıklar sebep gösterilebilir. Birtakım hastalıkların varlığı geceleri boyun terlemesine sebebiyet vermekte ve boyun terlemesi kimi hastaları gece uykusundan ederken, kimilerinden de sabaha boyun tutulması ile uyanmasına neden olmaktadır. Terleme ile sebebi bilinmeyen kilo kayıpları ve lenf bezi büyümeleri özellikle de lenfomada kaynaklı olarak ortaya çıkar.

Gece boyun terlemesinin nedenleri; günümüzün amansız hastalığı kanserde de gece terlemelerine sık rastlanır. Geceleri uyurken boynun aşırı bir şekilde terlemesinin pek çok nedeni bulunmakta ve genellikle de yatak odalarının sıcak olmasından, kalın giysilerle uyunmasından kaynaklı bir durum olduğu kadar, pek çok hastalık sonucunda da geceleri boyun terlemesi ile karşılaşılabilir. Antidepresan ilaçlar, asprin, novalgin, niasin, meme kanseri ilacı, tansiyon ilacı, viagra, kortizon ilaçları gibi birtakım ilaçlarda geceleri boyun terlemesinin sebepleri arasındadır. Şeker düşüklüğü, zehirli guatr, uyku apnesi, diyabet, ürik asit yüksekliği, alkol kullanımı, inme ve felç de diğer nedenler arasında yer almaktadır.
" } ] }