{ "title": "Çocuğun Soğuk Terlemesi", "image": "https://www.terlemek.gen.tr/images/cocugun-soguk-terlemesi-821.jpg", "date": "21.01.2024 07:37:46", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "Çocuğun Soğuk Terlemesi, Terleme olayı, bedenin normal olarak oluşturduğu bir işlevdir. Bedenimizin ısı düzeninin dengelenmesi yardım etmektedir. Bunun yanı sıra da yükselen beden ısısının terlemeyle, azalması mümkün olabilmektedir. Terleme sırasında bedendeki patolojik maddeler ve bakteriler dışa atılmaktadır.

Çocuğun Soğuk Terlemesi Nasıl Olur?

Çocuklarda oluşan terleme olayı çok daha farklı bir biçimde gerçekleşmektedir. Yetişkin bireylere göre daha farklı sistemleri bulunmaktadır. Neonatal bebeklerde, terlemeyi sağlayan işlevler tam olarak gelişmediğinden dolayı yeni doğan bebeklerde 1. Aya dek terleme gerçekleşmez. Prematüre bebeklerde ve bir aylık bebeklerde ise ter bezleri henüz çalışmaya başlamadığından terledikleri görülememektedir.

Bir ayını dolduran bebeklerde ise terlemeler yavaş yavaş meydana gelebilmektedir. Bu bebeklerdeki terleme olayı bulundukları ortama göre ya da giyindikleri kıyafete göre olabilmektedir. Küçük bebeklerde, vücut sıcaklıklarını arttıran ortamlarda, beden kendi sıcaklığını korumak için terleme olayı ortaya çıkabilmektedir. Bu şekilde buharlaşan ter, bebeğin bedenini soğutarak rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte, çeşitli basit sebeplerden dolayı da çocuğun soğuk terlemesi görülebilmektedir.

Çocuğun Soğuk Terlemesi Neden Olur?

Bebeklerde sıklıkla görülmekte olan burun tıkanıklığı bu sebeplerden bir tanesi olabilmektedir. Burun tıkanıklığı nedeniyle nefes almakta zorluk çeken bebekler, rahat nefes alamadıkları için çırpınarak efor sarf ederler. Bu da terlemelerine sebep olmaktadır. Çoğunlukla bir yaş altı bebeklerde, göğüs emerken oldukça hafif olan hareketlerinde bile özellikle, çocuğun soğuk terlemesi görülebilmektedir. Bu bir hastalık veya rahatsızlık bulgusu değil, genetik geçişli kalıtsal bir faktördür ve gayet normal bir durumdur. Çocuğun soğuk terlemesi çoğunlukla sıcak havalar, bebeği fazla sıkı giydirme ve efor sarfedilmesi sonucu görülmektedir. Bebeğin, sıcak havalarda vücut ısısını sabit tutabilmek amacıyla dıştaki sıcaklığın ısısına göre beden ısısını ayarlamaya çalışırken de terleme oluşabilmektedır. Bebeğe giydirilmiş olan kat kat ya da fazla kalın kıyafetler, çevredeki hava sıcaklığı ılık ya da normal ise çocuğun soğuk terlemesine sebep olmaktadır. Hareket esnasında efor sarf ederken de kasların çok fazla çalışması, nefes alıp verme sırasında alınan oksijenin yetersiz kalması da çocuğun soğuk terlemesine neden olabilmektedir.

Çocuğun soğuk terlemesi sebeplerinden birisi de hastalık ve enfeksiyonlar olabilmektedir. Çocuklarda görülen ateşli rahatsızlıklarda, vücut ısısı yükseldiği zaman üşümeler ve titremeler ortaya çıkmaya başlar. Vücut ısısı düşmeye başladığı zaman ise terleme meydana gelir. Enfeksiyonlu rahatsızlıklarda ise vücut ısısı düşmeye başladığında terleme daha fazla görülmektedir. Bazı çocuklarda, kullanılan ilaçların gösterdikleri bazı yan etkilerden dolayı çocuğun soğuk terlemesine neden olmaktadır. Her ne olursa olsun ciddi bir sorunun olup olmadığını öğrenmek için çocuğu Uzman bir doktora göstermekte fayda vardır.
" } ] }