{ "title": "Çocuklarda Aşırı Terleme", "image": "https://www.terlemek.gen.tr/images/cocuklarda-asiri-terleme.gif", "date": "23.01.2024 03:48:45", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Çocuklarda Aşırı Terleme, özellikle sıcak yaz günlerinde etkisi gösterebilir. Terleme fizyolojik bir olaydır. Hem vücut ısısının dengelenmesini sağlar hem de zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Ancak bazı hallerde tehlikeli bir sorunu habercisi olabilir. Çocuklar fazla hareketli olduğundan aşırı terlemeleri bir yere kadar normal karşılanabilir. Ancak derdini anlatamayan çocuklarımızın dışa verdiği bu tür tepkileri iyi takip etmeliyiz.

Aileler daha çok başı, ensesi, sırtı aşırı terleyen çocuklarını iyi gözlemlemeli, çocuklarını takibe almalıdır. Aşırı terleme sorununun sadece aşırı sıcaklara bağlanmaması gerekir. Çocuklar yetişkinlere göre daha hareketli olsa da terlemeleri belli bir düzeye kadar normal karşılanabilir. Ancak aşırı kilo, kalp hastalığı, nefes almasını zorlaştıran solunum yolu hastalıkları gibi bazı nedenlerde aşırıyı terlemeye neden olabiliyor. Bu yüzden hastalıkların erken aşamada belirlenmesi açısından aşırı terleyen çocuklara dikkat edilmelidir.

Çocuklarda aşırı terleme neden olur?

Kalp hastalıkları: Çocuklardaki kalp ve damar sorunlarında aileler daha bilinçli olmalıdır. Kalp hastalıklarının varlığında kalp ritminin artması ya da kalpteki kan yükünün artması aşırı terleme sorununa neden olabilir. Bunun diğer belirtileri ağız çevresinde morarma, nefes durması, ağlarken tıkanma gibi durumlara eşlik eden terleme sorununda çocuğun hemen bir doktora götürülmesinde yarar vardır. Doğumsal kalp hastalıklarında çocuklarda kalp yetmezliğinin gelişmemesi için aşırı terleme sorununun ihmal edilmemesi gerekir.

Migren tipi baş ağrısı, Reynaud hastalığı Çocuklarda bazen migren baş ağrısı öncesinde aşırı terleme sorunu olabilir. Baş dönmesi atakları da terlemeye neden olabilir. Reynaud hastalığı da el, ayaklarda morarma meydana geldikten sonra aşırı terleme etkisi görülebilir.

Kullanılan ilaçlar, toksinler: Bazı ilaçların kullanılması da çocuklarda terlemeye yol açabilir. Bunlar arasında aspirin türevi ilaçları sayılabilir. Ayrıca böcek ilaçlarının solunması, cıva zehirlenmesi gibi etkenlerde terleme etkisi gösterebilir. Çocuklarınız bunlarla temas ettiklerinde tepki olarak terlemeye başlayabilirler. Bu tür riskli durumlarda çocukların doktora götürülmesi ihmal edilmemelidir.

Geniz eti büyümesi: Burun tıkanıklığı, geniz eti büyümesi çocuklarda aşırı terleme nedenleri arasında yer almaktadır. Geniz etinde büyüme nefes alıp vermede daha fazla efor sarf etmeyi gerektirir. Bu durum kalp ritminin artmasına, daha sık solunuma neden olur. Bu yüzden çocuklarda sıcak havanın etkisiyle aşırı terleme ortaya çıkabilir.

Solunum zorluğu çekilmesi: Çocuklarda solunum yolu hastalıkları, beraberinde alerji fazla terlemeye neden olabilir. Nefes alıp verirken zorlanma, burun etlerinin şişmesi solunumda daha fazla efora neden olur. Bu da terlemenin artmasına yol açar. Bu çocukların zamanında doktora götürülmesi ve tedaviye başlanması gerekir.

Lenfoma: Çocuklarda nadiren görülen lenfoma yani lenf bezi tümörü terlemeye neden olabilir. Terlemeyle birlikte lenf bezleri şişliği enfeksiyonlar, dalak ve karaciğer büyümesi de bulgulara eşlik edebilir.

Hipoglisemi: Kan şekerinin aşırı düşmesi yani hipoglisemi çocuklarda aşırı terleme nedenleri arasında yer almaktadır. Terlemeyle beraber hızlı kalp atışı, morarma gibi belirtilerde gözlenir. Bu rahatsızlık acilen tıbbi müdahale yapılmasını gerektirir.

Tiroit bezinin aşırı çalışması: Hipertiroidiiiiiiiii yani tiroit bezinin aşırı çalışması çocuklarda aşırı terleme, halsizlik, kap çarpıntısı, kan basıncı yükselmesi, kilo verme gibi etkiler gösterebilir.

Çocuklarda aşırı terleme nedenleri arasında bunların dışında pek çok sebep sayılabilir. Çocuğun geçirdiği bir enfeksiyon, antibiyotik kullanımı, D vitamini eksikliği gibi fazla önemsemediğimiz bir konu da terlemeye neden olabilir. Ayrıca çocukların kat kat giydirilmesi de terlemelerine yol açabilir. Bu yüzden anneler hava sıcaklığına uygun şekilde çocuklarını giydirmeli, çocukların daha hareketli olduklarını da dikkate almalıdır. Aynı zamanda çocukların metabolizma hızları yetişkinlerden daha yüksektir.

Çocuklarda aşırı terleme nasıl önlenir?

Aşırı terlemenin altında yatan ciddi bir hastalık bulunmuyorsa, çocukların fazla terlemesini önlene için bazı önlemler alınabilir. Öncelikle çocukların beslenmesine dikkat edilmelidir. Terlemeyi tetikleyecek kahve, çikolata, fıstık gibi yiyeceklerden, baharatlı besinlerden uzak kalmaları iyi olur. Daha sonra kıyafetlerine dikkat edilmelidir. Yünlü, kalın giysiler yerine pamuklu olanlar tercih edilmelidir.

Çocuklar ortam sıcaklığına ve hareketliliğine uygun şekilde giydirilmelidir. Çocukları sıkça duşa sokmakta terlemeden kaynaklanan mantar, isilik gibi sorunları ortadan kaldıracak, vücut ısılarını dengeleyecektir. Ancak terlemeye neden olabilecek bir hastalık şüphesi varsa, çocukların mutlaka bir doktora götürülmesi gerekir. Özellikle alınan önlemlere rağmen aşırı terleme sorunu artarak devam ediyorsa lütfen bunu ihmal etmeyin.
" } ] }