{ "title": "Çocuklarda Aşırı ve Gece Terlemesi", "image": "https://www.terlemek.gen.tr/images/cocuklarda-asiri-ve-gece-terlemesi-9562.jpg", "date": "21.01.2024 01:50:08", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Çocuklarda Aşırı ve Gece Terlemesi, yaz sıcaklarının bastırmasıyla birlikte bazı çocuklarda görülebilir. Bu sorunu olan çocuklar gece yattıkları zaman halk arasındaki tabirle su içinde kalabiliyor. Çocuklar yapı itibarıyla hareketli olurlar. Normalde sağlıklı çocukların aşırı sıcaklarda terlemesi anormal değildir. Ancak aşırı terleme ciddi hastalıklara işaret edebilir. Bu ayrımın yapılması için ailelerin çocuklarını gözlemlemesi gerekir. Çocuklarda aşırı ve gece terlemesi kalp ve damar hastalıklardan, lenf tümörü, solunum sistemi hastalarına kadar değişik nedenleri olabilecek bir belirti olabilir. Çocuğunuzda böyle bir sorun varsa bunu sadece aşırı sıcaklara bağlamayın.

Terlemek sağlığımız için hayati ve fizyolojik bir süreçtir. Bu süreç beyindeki hipotalamus merkezi tarafından yürütülür. Vücut ısısı bu şekilde ayarlanır. Ter bezlerinden yayılan sıvının vücuttan ter olarak atılmasından sonra buharlaşarak vücuttaki ısı dengesi korunur. Ayrıca vücuttaki zararlı maddelerde ter yoluyla dışarıya atılır. Terleme faydalı etkilerinin yanında bazı hastalıklarında belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bu yüzden ailelerin çocuklarındaki anormal gece terlemesini iyi ayırt etmesi gerekir.

Çocuklarda aşırı ve gece terlemesi neden olur?

Çocuklarda bu tür terlemenin çeşitli nedenleri olabilir. Çoğu zaman fizyolojik bir durum olarak ortaya çıksa da bazı hallerde bronşit, sinüzit, üst solunum yolu hastalıkları, soğuk algınlığı, atopik hastalıklar, uyku sorunları gibi sebeplerle ortaya çıkabilir. Gece terlemesi çocuklarda bazen kalp ve damar hastalığı gibi ciddi hastalıklar nedeniyle de olabilir. Bunları ayırt etmenin de bazı ipuçları olabilir. Bunu gözlemlemekte önce ailelere düşmektedir.

Alerji ve solunum yolu hastalıkları: bu etkenler çocuklarda aşırı ve gece terlemesi nedeni olabilir. Burun etlerindeki alerjik şişme, nefes alıp vermede zorlanma gibi etkenlerde ciddi bir terleme ortaya çıkabilir. Çocuğun hasta olduğu biliniyorsa, gece terlemesi buna bağlanabilir. Doktora giderek bir an önce tedaviye başlanması çocuğu rahatlatacaktır.

Burun tıkanıklığı ve büyük geniz eti: bu sorun çocuklarda görülen gece terlemesinin en sık rastlanan nedenleri arasındadır. Bu nedenlerle zorlu nefes alıp vermek kalp ritminin de artmasına yol açar. Bu yüzden çocuklarda aşırı gece terlemeleri ortaya çıkabilir. Büyük geniz eti sorunu olan çocuklarda aynı zamanda uyku apnesi sendromu da görülebilir. Bu nedenle ailelerin dikkatli olması ve tedaviyi ihmal etmemesi gerekir.

Kalp ve damar hastalıkları: Çocuklarda kalp hastalıkları olursa kalp ritminin artmasından ya da kalbe geri gelen kan yükünün artmasından dolayı aşırı gece terlemesi sorunu olabilir. Bu nedenle bebeklik çağından itibaren ailelerin bu konuda bilinçlenmesinde yarar vardır. Özellikle ağız çevresinde morarma, ağlama sırasında nefes durması ya da morarma gibi etkilerle birlikte terleme olursa, çocukları doktora götürmekte gecikmeyin. Doğumsal olarak kalp hastalığı olan çocuklarda aşırı ve gece terlemesi görülüyorsa bu kalp yetmezliğine kadar gidebilir.

Metabolik ve endokrin hastalıkları: Çocuklarda ve bebeklerde kan şekerinin aşırı düşmesi olan hipoglisemi olursa aşırı bir terleme görülebilir. Aşırı terlemeye, morarma, hızlı kalp çarpıntısı gibi belirtilerde eşlik edebilir. Büyük olanlarda dalgınlık, solgunluk gibi etkilerde olabilir. Bu durumdaki çocuklara acil müdahale edilmelidir. Ayrıca hipertiroidiiii denilen tiroit bezinin fazla çalışması sorunu da metabolizma hızını arttıracağı için terleme sorunu yaşanabilir.

Enfeksiyonlar: Enfeksiyon sonucunda olan yüksek ateş, metabolizma hızının artması gibi etkenler çocuklarda aşırı ve gece terlemesine neden olabilir. Vücut ateşi düşürmek için terlemeyi bir tepki olarak yapar.

Antibiyotik kullanımı: Çocuklarda antibiyotik kullanımı da aşırı terleme sorununa yol açabilir. Terlemeye eklem, baş ve kas ağrıları da eşlik ederse ciddi bir enfeksiyon riski olabilir.

Ergenliğe geçiş: Çocuklar ergenliğe geçiş döneminde tiroit bezinin fazla çalışması nedeniyle aşırı terleme sorunu yaşayabilir. Buna tansiyon yükselmesi, halsizlik, kalp çarpıntısı, kilo verme gibi belirtilerde eşlik edebilir.

Çocuklarda aşırı ve gece terlemesi bunların dışında D vitamini eksikliği, lenf bezi tümörü gibi etkenler nedeniyle ortaya çıkabilir. Tümör nedeniyle olan aşırı terlemede aynı zamanda vücutta bazı alanlarda şişlik etkisi de ortaya çıkabilir. D vitamini eksikliği olduğunda ise genellikle baş terlemesi olarak ortaya çıkıyor. C vitamini eksikliği de terleme sorunu yaşanmasına yol açabiliyor.

Çocuklarda aşırı ve gece terlemesi için alınacak önlemler nelerdir?

Çocukların yetişkinlere göre daha hareketli olduklarını ve bazal metabolizmalarının daha hızlı çalıştığını dikkate almalıyız. Bu nedenle ortam ısısına göre çocukları kat kat giydirmemek de yarar vardır. Buna bebeklik çağından itibaren dikkat edilmelidir. Giysilerini rahat ve terletmeyecek olanlardan seçmeliyiz. Geceleri yattıkları odanın sıcaklığı 16-20 derecede olmalıdır. Oda sıcaklığı çocukların uyku kalitesini de iyileştirir. Çocuklar yatmadan önce ağır yemekler yememeli, şekerli ve kafeinli besinlerden uzak durmalıdır. Bunlara dikkat ettiğiniz halde çocuklarda aşırı ve gece terlemesi devam ediyorsa, bunun yanında iştahsızlık, huzursuzluk gibi belirtilerde varsa çocuğunuzu mutlaka doktora götürmelisiniz.
" } ] }