{ "title": "Çocuklarda Ayak Terlemesi", "image": "https://www.terlemek.gen.tr/images/cocuklarda-ayak-terlemesi.gif", "date": "21.01.2024 21:04:42", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "Çocuklarda ayak terlemesi, Ayak bölgesinde ter adı verdiğimiz sıvının görülmesidir. Daha fazla Güneydoğu Asya ülkelerinde yoğun olarak görülmektedir. Başlama çağı okul yaşı itibari olarak kabul edilmektedir. Genel olarak ömür boyu pek azalma göstermeyen bir durumdur.

Nedenleri

Vücut sistemimizin aynı vücut ısısını koruyabilmesi bakımından ter bezlerine önemli görev düşmektedir. Çocuklar içinde aynı şey geçerlidir. Derimizin ıslanması neticesinde hem vücudumuz fazla yani atması gereken suyu atar ve vücut sıcaklığımızın da dengelenmesine katkıda bulunur. Yani vücudun doğal bir refleksidir. Vücutta sinir sisteminde başlar, ter bezleri ile oluşur ve irademizle kontrol altına alınamaz bir reflekstir. Vücuttan istenilen sıvının atılmasına yardımcı olduğu için vücut için yaralı bir olaydır. Bazı terleme çeşitleri vücudumuzda dengeli bir şekilde dağılmamıştır. Yani el ayak ve koltuk altı bölgesinde bazen daha fazla görülür ve bu da günlük hayatta bizi olumsuz etkilemektedir. Çocukların günlük yaşantılarını oyun sırasındaki aktivitelerini kısıtlamaktadır. Fakat daha önce de belirtildiği gibi terleme vücut açısından zararlı bir olay değildir.

Çocuklarda ayak terlemesi varsa ne yapılmalı?

İlk olarak bir çocuk endokrinoloji doktoruna başvurulmalı ve gerekli tetkikler yapılmalıdır. Şu bir gerçektir ki obezitede, şeker hastalığında ve tiroit rahatsızlıklarında terleme olayı fazlaca görülmektedir.

Tedavisi

Bulgular değerlendirildikten sonra terleme başka bir hastalığın belirtisi değilse dermatoloji ya da göğüs cerrahisi uzmanlarına başvurulmalıdır. İlk olarak kendi imkânlarımızla geçici bazı yöntemler uygulanabilir. Mesela pudralı deodorant ve kremler tercih edilerek küçük bir başlangıç yapılmalı. Eğer bu denemelerle de geçmeyecek kadar ciddi bir problemimiz varsa ''ets (Endoskopik torasik sempatektomi) ' ameliyatı diğer bir çözüm olabilmektedir. Ets ameliyatı kısa süren etkili bir yöntemdir ve hastanede kalma süreside 1 gün gibi kısa olduğu için tercih edilen bir yöntemdir. Bir gün sonra ateşlenme, ağrı hissi ve solunum zorluğu gibi istenmeyen sonuçlar yoksa hasta taburcu edilmektedir. Genel anestezi kullanılarak yapılmaktadır. Bu ameliyat avuç içi ve koltuk altı ter bezlerine terle uyarısını götüren sempatik sinir dallarının, göğüs kafesi içine girip kesilmesi ile yapılmaktadır. Sempatik sinirlerin devre dışı bırakılması felç olma riski gibi bir risk faktörü taşımaz. Ameliyat kesin olarak bu en iyi yöntemdir denilerek diğer yöntemler geri plana atılmamalı. İyontoforezi, bölgesel botox gibi yöntemlerle ilgili de bilgilendirilmelidir.

Ameliyatın yan etkileri nelerdir?

Operasyon esnasında açık ameliyata geçilebilir. Bu ihtimal fazla görülmemektedir. Terleme sorunu operasyon esnasında kaybolmaktadır uzun vadede sırtta, göbek çevresinde ve ayaklarda terleme sorunu artmaktadır. Bu risk %3-4 oranındadır. Operasyondan memnun kalan hasta sayısı %90 civarındadır.

Bu ameliyatın yan etkileri veya istenmeyen sonuçları var mıdır?

Ameliyat sırasında açık cerrahi müdahaleye geçme olasılığı az da olsa vardır. Terleme şikâyeti daha ameliyat sırasında ortadan kalkar fakat orta-uzun vadede sırt, göbek çevresi ve ayaklarda terleme artabilmektedir. Beş yüz hasta ve fazlasını kapsayan araştırma makaleleri incelendiğinde bu olasılığında %3-4 civarında olduğu, fakat hasta memnuniyeti açısından operasyon sonrasında yeniden doğdum diyecek kadar mutlu olanların oranı da %90'ları bulmaktadır. Göğüs cerrahisi uzmanlarından daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
" } ] }