{ "title": "Çok Terlemek", "image": "https://www.terlemek.gen.tr/images/cok-terlemek-1661.jpg", "date": "19.01.2024 09:38:08", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Çok Terlemek, Terlemek vücudun ter bezlerinden dışarı tuzlu bir sıvının salınmasına denir. Özellikle yaz aylarıyla beraber sıkça şikâyet edilen çok terlemenin aslında vücut için olmazsa olmaz bir işlevi de bulunmaktadır: çok terlemek vücudumuzun soğutma sistemidir. Dışarıdaki aşırı sıcağa göre ter yolu ile vücut ısısının artmaması ile belli bir aralıkta kalması sağlanmaktadır. Üstelik de vücuttan çeşitli birçok toksinlerin atılmasına da yardımcı olmaktadır. Ter daha çok koltuk altlarında avuç içlerinde ve ayaklarda olur. Ne kadar çok terlediğiniz vücudunuzda ne kadar çok ter bezi olduğu ile çok yakından alakalıdır. Bir kişi 2-4 milyon arasında değişkenlik göstermekte olan ter bezesiyle doğmaktadır. Ergenlik döneminde ter bezlerinin tümü de aktif hale gelir. Bayanlarda daha çok ter bezi olmasına karşın erkeklerde bulunan ter bezi daha aktif olur. Çok terlemek sinir sisteminin otonom bir kısmı tarafından kontrol edilir. Bu sistem üstünde bizim herhangi bir bilinçli olarak yapmış olduğumuz kontrolümüz yoktur. Çok terlemek vücudun doğal bir sıcaklık ayarlama yöntemi olduğundan dolayı hava sıcakken çok daha fazla terleme olur. Ayrıca korktuğumuzda, spor yaptığımızda, sinirlendiğimizde, efor sarf ettiğimizde ve heyecanlandığımızda çok fazla terleriz. Çok terlemeye yol açan bir başka durumda menopoz dönemidir. Fakat yukarıda belirtilen durumların hiçbiri de ortada yokken durduk yere devamlı çok terliyor ve ter sebebiyle kişilerle temas etmekten kaçınıyor ve ter kokusu ile başa çıkamıyor iseniz tıp alanında 'hiperhidroz' adı verilen çok terleme bozukluğundan mustarip olabilirsiniz.

Çok Terlemenin Sebepleri Nelerdir?

Çok terlemeye hiperhidroz yol açabilir demiştik ancak çok terleme bozukluğunun da farklı çeşitleri bulunmaktadır:

Birincil Çeşit Hiperhidroz

Genetik olduğu düşünülmektedir. Büyük bir ihtimalle ile yalnızca ter bezlerinin aktif olduğundan kaynaklanmaktadır. Bu tür hiperhidrozda ter bezleri normalden çok fazla çalıyor olmaktadır.

İkincil Hiperhidrozda

Bu rahatsızlıkta ise çok terlemek altta yatmakta olan bir rahatsızlığın habercisi olabilir. (Bu rahatsızlıklar neler olabilir aşağıda belirtilen liste de görebilirsiniz. İkincil tür hiperhidroz da genelde koltuk altlarını ya da bütün vücudu etkisi altına alır. Hiperhidroz hastası olan kişilerde dahil çok terlemenin altında yatan başlıca sebepleri sıralamaya çalışırsak:
Birincil hiperhidroz (Bu tür hiperhidroz kalıcı olur ve altta yatmakta olan bir rahatsızlık olmadan ter bezi çok aşırı çalışmaktadır. Tüm bir vücudu değilse dahi daha çok ayak ile elleri etkisi altına alır.

Çok Terlemek ile Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?

Eğer terleme ile aşağıda belirtiler de ortaya çıkmakta ise derhal bir doktora gidin:
Yukarıda belirtilen bu belirtiler hipertiroiti veya enfeksiyon problemine işaret etmekte olabilir. Doktora gitmeniz diğer durumlar ise:
" } ] }