{ "title": "El Terlemesi İyontoforez", "image": "https://www.terlemek.gen.tr/images/el-terlemesi-iyontoforez-7759.jpg", "date": "20.01.2024 05:34:57", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
El Terlemesi İyontoforez, Vücudun fizyolojik olarak ürettiği ter, vücut ısısını sabitleme görevi yapmaktadır. Çeşitli faktörler sonucu birey terler. Bu faktörler ortada yokken terleme oluyorsa vücutta bir sorun var demektir. Kimi insanlar normalin üstünde terlemektedir. Özellikle eller, ayaklar ve koltuk altlarındaki aşırı terlemelerin birinci sebebi genetiktir. Ter bezleri fazla çalışmaktadır. Bu durumda olan kişiler, ıslaklık ve koku yüzünden sosyal yaşamda sürekli sorunlar yaşamaktadır. Ellerin sürekli terlemesi kişinin birçok aktivitesini engellemektedir. Ellerin sürekli terlemesinin kaynağının belirlenmesi tedavi için gereklidir. Ter, vücuttaki bir hastalıktan dolayı kaynaklanıyorsa hastalığın tedavisi ile kaybolacaktır. Genetik olarak ter bezleri çok çalışıyorsa bununda çaresi olarak günümüzde uygulanan iyontoforez metodudur.

El Terlemesi İyontoforez yönteminde, ellerin (Palmar hiperhidroz) aşırı terlemesini tedavi etmek için basit bir cihaz kullanılır. Kuvvetli ter önleyici ilaçları denemiş, ancak daha kuvvetli bir tedaviye ihtiyaçları olan bireyler için özellikle yararlıdır. Doğru biçimde uygulandığında ve bireye özel durumlara göre ayarlandığında, iyontoforezin avuç içleri terleyen bireyler için çok yüksek bir iyileşme oranına sahip olduğu görülmüştür.

İyontoforez uygulamasında, cilt yüzeyinden yumuşak bir elektrik akımını iletmek için su kullanılır. İyontoforez yöntemi tamamen anlaşılamamıştır; fakat elektrik akımı ile su içerisindeki mineral parçacıklarının etkileşime geçerek cildin yüzeyini kalınlaştırarak terin cilt yüzeyine çıkışını engellediğine inanılmaktadır. Uygulama sonrası, avuç içlerindeki ter üretiminin çoğunlukla aniden ve çarpıcı bir biçimde azaldığı görülmektedir.

İyontoforez uygulaması: Bireyler kısa bir süre 20-40 dakika arası ellerini suyla doldurulmuş bir tepsiye daldırırlar. Bu esnada cihazdan suya çok düşük yoğunlukta bir elektrik akımı verilir. Bu uygulama, terleme rahat bir düzeye düşünceye kadar 5-10 gün boyunca gün aşırı tekrarlanır. Hedeflenen iyileşme elde edildikten sonra, hastanın bireysel durumuna bağlı olarak haftada birden ayda bire kadar değişken periyotlarla bakım sürecine alınır. Kuruluğu korumak için, terleme tekrar başlar başlamaz iyontoforez tekrarlanmalıdır.

Normal musluk suyuyla ya da sodyum bikarbonat ekli musluk suyuyla yapılan iyontoforez istenen iyileşmeyi sağlamazsa, bir antikolinerjik ilaç suya eklenebilir. Hastaların çoğunda bu metot işe yaramakta ve avuç içlerinin terlemesini kesmektedir.

İyontoforez, yöntemi hamilelerde, kalp cihazı ya da önemli metal implantlar taşıyanlarda, epilepsi ya da kalp rahatsızlıkları bulunan bireylerde kullanılmamalıdır. İyontoforez uygulamasından önce tüm takılar çıkarılmalıdır. Ciltte aşırı kuruluk oluşursa, nemlendirici kullanılması önerilir. Ciltteki kesikler, sıyrıklar ve kırılmış tırnaklar, cilt iritasyonunu engellemek için iyontoforez uygulama öncesi vazelin ya da benzeri maddeyle kapatılmalıdır.

Hastalar çoğunlukla iyontoforez sırasında elektrik çarpmasından endişelenirler. Fakat, kullanılan akım zarar verecek kadar kuvvetli değildir. Başta irkilebilirsiniz; dolayısıyla, uzmanlar size bu etkilerle ilgili gerekli açıklamaları yapacaktır.
" } ] }