{ "title": "El Terlemesi", "image": "https://www.terlemek.gen.tr/images/el-terlemesi.jpg", "date": "21.01.2024 09:24:26", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "El Terlemesi, El ve avuç içi terlemesi, aşırı stres ve kaygı gibi psikolojik nedenlere ya da ter bezlerinin fazla çalışmasına neden olan hiperhidroz gibi fizyolojik nedenlerle ortaya çıkan ve insanı özellikle el sıkışma gerektiren durumlarda oldukça rahatsız eden bir rahatsızlıktır. Terleme, vücudun sıcaklığının ayarlanması ve toksinlerin vücuttan dışarıya atılması için gereklidir. Vücudumuzda bulunan ter bezlerinin yarısı avuç içlerinde ve el bölgesinde yer almaktadır. Bu nedenle stres ya da sıcaklığa maruz kalındığında ilk terleyen bölge avuç içidir. Terlemenin fizyolojik nedeni olan hiperhidroz herhangi bir nedene bağlı olmaksızın terlemeye yol açabilir.

El terlemesi sorunu yaşayan insanlarda genellikle sempatik sistem bozukluğu yani fonksiyon bozukluğu vardır ve bu sistem aşırı duyarlı olduğundan fazla çalışmaktadır. Hayati bir tehlikesi bulunmayan el terlemesinde en büyük sıkıntı aşırı terlemedir. Aşırı terleme rahatsızlığı içinde en fazla şikâyet edilen terleme bölgeleri eller, ayaklar ve koltuk altı bölgesidir. Bu bölgelerde terlemenin yoğun olmasının başlıca sebebi sempatik sinir sistemi bozukluklarıdır. Ellerde terleme olması istem dışı gerçekleşen bir durum olsa da insanların kendilerini toplum içinden soyutlamalarına ve istenmeyen durumların yaşanmasına neden olmaktadır. Avuç içi terlemesi genellikle 13 yaşında başlar ve yaşam boyu devam eder.

El terlemesini önlemek zordur ancak ilaç veya losyonlarla tamamen engellenemese bile önlenebilmektedir. Bunun yanında geçici tedavi olarak haftada iki veya üç defa yaklaşık yarım saat olacak şekilde İyontoforez tedavisi uygulanabilir. Ellere botoks uygulanması tedaviler arasında yer alır ancak doktorlar tarafından genellikle önerilmez.

El terlemesinde kalıcı tek tedavi yöntemi vardır. Bu yöntem; Klipsli ETS Ameliyatıdır. Bu ameliyat oldukça basit ve özellikle ellerde terlemeye karşı oldukça etkilidir. Tedavi sonrası 20-25 dakika içinde el terlemesi şikâyetinden ömür boyu kurtulma söz konusudur. Bu ameliyat her yüz kişiden doksan dokuzunda etkilidir. Ayrıca klispli ETS ameliyatı koltuk altı, ayaklar ve yüzde de uygulanabilmektedir.

Klipsli ETS; genel anestezi yöntemiyle tam uyutma sağlanarak yapılır. Koltuk altı bölgesinde açılan iki küçük delikten birine klips diğerine ameliyatın takibi için küçük bir kamera yerleştirilir. Ameliyat 20-25 dakika arasında sürer ve hastanın ameliyat dahil ameliyathanede kalma süresi yaklaşık bir saattir. Bu yöntem her iki koltuk altından da uygulanabilir. Sağ ve sol sempatik sinirleri ayrı ayrı olduğundan çift taraflı olarak uygulanması önerilir. 1-2 gün dinlenme yeterlidir ve hastaya spor yapma, ağır kaldırma gibi durumlardan uzak durması önerilir. Bu ameliyat 13-14 yaşından büyüklere uygulanabilir.

El ve Avuç içi terlemesi neden olur?
" } ] }