{ "title": "Hamilelikte Gece Terlemesi", "image": "https://www.terlemek.gen.tr/images/hamilelikte-gece-terlemesi-923.jpg", "date": "20.01.2024 08:55:27", "author": "Elife Güçlü", "article": [ { "article": "Hamilelikte gece terlemesi, gebelerin birçoğunda görülen ve artık doktorlar tarafından da normal karşılanan bir durum olarak bilinmektedir. Bu terleme gündüz ve gece fark etmeksizin oluşsa da genellikle geceleri daha sık görüldüğü gebeler tarafından dile getirilmektedir. Halk arasında sıcak basması olarak da bilinen bu rahatsızlık, hamile bayanların kişisel durumlarına göre değişiklik gösterse de ortalama olarak 5 dakika kadar sürmektedir. Bu durum adetten kesilen menopoz sürecindeki kadınlarda görülen ateş basması olayı ile ilişkilendirilebilir. Maalesef bu terlemeler sadece hamilelik sürecinde değil, yeni doğum yapan lohusa kadınların da %50'sinde görülmeye devam etmektedir. Psikolojik olarak değişik bir dönem yaşayan hamileler, bu ateş basmalarından da olumsuz şekilde etkilenmektedir.

Hamilelikte gece terlemesi sebepleri, tahmin edileceği gibi hamile bayanlardaki hormon değişikliği ile ilişkilendirilmektedir. Zaten menopoz sürecinde de görülmesinin sebebi o dönemlerde de kadın vücudunda oluşan hormonal dengesizliklerdir. Her ne kadar normal karşılanan bir durum olsa da özellikle iki can taşıyan hamile kadınlar için dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Çünkü terleme seviyesi artarsa yüksek ateş ile ciddi rahatsızlıkların çıkması ve dolayısıyla anne karnındaki bebeğin ve anne adayının hayatının tehlikeye girmesi de ihtimaller arasında bulunmaktadır. Bu sebeple bu ateş basma durumu özellikle beş dakikalık bir süreyi aşacak şekilde ve hamile kadına çok rahatsızlık verecek seviyede ise mutlaka bir doktor ile iletişime geçmek gerekmektedir.

Hamilelikte gece terlemesi önlemleri, normal durumda yaşanan terleme olaylarından biraz daha fazla hassasiyet gerektirir. Anne karnında bir bebeğin olduğu ve o bebeğin annenin tüm yaşadıklarından etkileneceği her zaman düşünülmelidir. Anne adayları gece yatarken daha ince gecelikler tercih etmeli ve terleme olduğunda mutlaka pijamalar değiştirilmelidir. Anne adaylarının beslenmesi de terleme ile ilgili olabileceği için, beslenmeye de dikkat etmek gerekmektedir. Kafein içeren içecekler, asitli içecekler, tuzlu, yağlı, şekerli, baharatlı ve acılı yiyecekler yenilmesi tavsiye edilmemektedir. Bununla birlikte mutlaka balık tüketmek, süt ve süt ürünleri tercih etmek, mevsim sebze ve meyveleri yemek ve ayrıca bol bol su içmekte ateş basmalarında azaltıcı sebepler olabilmektedir. Anne adayının düzenli yürüyüş yapması da bu etkeni azaltan faktörler arasında yer almaktadır. Ayrıca hamile kadının stres ve gerginlik bulunduran ortamlarda durmaması gerekmektedir. Psikolojik sorunların da terlemeyi arttıracağı unutulmamalıdır. Sık yaşanan terleme olaylarında ılık suyla duş almak da faydalı seçeneklerden biridir. Bu önlemler alındığı halde azalmayan ateş basmaları ve bununla birlikte baş ağrısı, mide bulantısı gibi durumlar da yaşanıyorsa mutlaka bir hekime başvurmak gerekmektedir. Anne adayı ve anne karnındaki bebeğin sağlığı her şeyden önemlidir.
" } ] }