{ "title": "Koltuk Altı Terlemesi Ameliyatı", "image": "https://www.terlemek.gen.tr/images/koltuk-alti-terlemesi-ameliyati-967.jpg", "date": "20.01.2024 03:57:28", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Koltuk altı terlemesi ameliyatı, aşırı terlemenin nedeni sempatik sitemin aşırı derecede çalışmasıdır. Aşırı derecede koltuk altı terlemesi klipsli ets yöntemi denilen yöntem ile yapılan cerrahi tedavidir. Bu cerrahi tedavi yönteminde sempatik sinirlerin sadece belirli bölgesinin klipsle sıkıştırılarak bloke edilmesi ve devre dışı bırakılmasıdır. Koltuk altındaki terlemeyle bir süre sonra bakterilerinde devreye girmesi ile oluşan rahatsız edici koku kişinin hem kendi açısından hem de toplumsal olarak oldukça rahatsız edici bir durumdur. Ama yapılan cerrahi tedavi ile kalıcı sonuç ve çözüm bulunmaktadır.

Koltuk altı terlemesi ameliyatı (Klipsli ets ameliyatı) nasıl yapılır?

Genel anestezi altında yapılan bir ameliyattır. Koltuk altı bölgesinde ince bir kalem girebilecek kadar 8 mm'lik delik açılır. Açılan deliklerin bir tanesinden 4 mm çapında olan bir kamera sokulur. Kameranın görevi hem içeriyi aydınlatmak hem de görüntüleri monitörde izlemektir. Diğer açılan delikten monitördeki görüntü yardımı ile özel klips uygulayıcısı ilerletilir. 5 mm'lik titanyum bir klips ile sempatik sinir sıkıştırılır. Ameliyat göğüs tüpü konulmadan tamamlanır.

Yapılan ameliyat sonrası vücudun terlemesi durmaz, sadece aşırı terleme olan koltuk artı terlemesi durdurulmuş olur. Vücuttaki diğer bölgeler terlemeye devam eder. Tek bir seferde terleme olan birkaç bölge birden tedavi edilebilir. Tüm terleme ameliyatlarında koltuk altı bölgesinden girilir. Koltuk altı bölgesinin sinirlerine klips koyulmak sureti ile yapılır.

Klipsli ets ameliyatı, ameliyat olmasında sakınca olan ve başka rahatsızlıkları olan kimselere yapılamaz. Koltuk altı terlemesi için ameliyat yapılabilecek en uygun yaş aralığı 20-40 yaş aralığıdır. 40 yaştan sonraki yaşlarda hasta en ince ayrıntıya kadar araştırmaya alınarak yapılabilir.

Klipsli ets ameliyatının açık cerrahiye oranla bazı üstünlükleri vardır. Ameliyat süresi daha kısadır, daha az kan kaybı ve hastanede daha az yatış süresi vardır. Hasta normal hayatına daha çabuk dönebilmektedir. Daha az ağrıyla tek bir seansla iki koltuk altına birden müdahale edilebilmektedir. Klipsli ets ameliyatının maliyeti ortalama 5 botoks maliyeti kadardır. Klipsli ets ameliyatı sonrası koltuk altı terlemesi tekrar ederse yeniden uygulama yapılabilir.

Klipsli ets ameliyatının yan etkileri nelerdir?

Klipsli ets ameliyatı sonrası oluşabilecek bazı yan etkiler olabilmektedir. Yara yerinde ağrı, his kaybı, enfeksiyon ya da dengeleyici terleme oluşmaktadır. Dengeleyici terleme koltuk altındaki ter bezleri klipslendiği için vücudun başka yerinde oluşan terlemedir. Göğüs, karın, sırt veya kasıklarda meydana gelebilir. Dengeleyici terlemenin olmaması için T4 sempatik düğümünde klipslenmesi yani bloke edilmesi yeterli olabilmektedir. En azından diğer bölgelerdeki terlemeyi azaltmaktadır.

Klipsli ets ameliyatı yapıldıktan sonra kalp hızında %10 azalma görülmektedir. Genelde sorun yaratmaz ama ameliyattan önce çekilen EKG de kalp hızı 55-60'ın altında ise bu ameliyatın hiç yapılmaması gerekir.

" } ] }