{ "title": "Mide Ağrısı ve Terleme", "image": "https://www.terlemek.gen.tr/images/mide-agrisi-ve-terleme-5254.jpg", "date": "20.01.2024 17:31:46", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "
Mide Ağrısı ve Terleme, başlı başlı başına gelişen bir hastalık değildir. Mide ve çevresinde meydana gelen ağrılar mide sorunu ile ilgili olabildiği gibi farklı hastalıklar yüzünden de gelişebilir bu yüzden teşhis konulmadan ilaç alınmaması gereklidir. Bilinçsiz ilaç kullanımı zaten hasarlı olan midenin daha fazla hasar görmesine sebep olabilir. Oldukça sık görülen mide ağrısı özellikle bebekler, çocuklar ve kadınlar da daha yaygındır. Ağrı ile ortaya çıkan terleme vücudun savunma mekanizmasının bir tepkisidir.

Mide ağrısının devamında terleme oluyorsa iki durum bağlantılıdır ve iyileşmesi için tedavi gerekir. Vücuttaki birçok sorun mide ağrısına sebep olabilir. Bağışıklık sisteminin gelişmediği bünyelerde; aşırı hareketler, daha önce tadılmamış gıdalar, gaz sıkışması ve enfeksiyonlar mide ağrısı ve terlemenin sebebi olan durumlardır.

Mide ağrısı ve terleme neden olur?

Enfeksiyon, toksinler, mide kanseri, yumuşak doku yaraları ve ülser mide ağrısı ve terlemenin genel sebepleridir Bunlardan başka besin alerjisi, besin zehirlenmesi, hazımsızlık, parazitler ve reflü de mide ağrısı ve terlemeye neden olur.

Birçok hastalık mideden kaynaklanmasa mide çevresinde ağrıya sebep olabilir. Akciğerler de meydana gelen bronş iltihaplanmalarıdan kaynaklanan zatürre vakalarında kuru öksürük ile karın bölgesinde görülen şiddetli bağırsak kasılmaları, mide ağrısı ile karıştırılabilir. Yine kalp krizi durumunda da seyrek olarak mide bölgesinde ağrı ve terleme görülür.

Mide ağrısına neden olan hastalık ile ağrının şiddeti aynı ve dengeli olamayabilir. Ağır mide kanserlerinde bazı durumlarda hiç ağrı görülmeyebilir ya da hafif ağrılar olabilir. Bunun yanı sıra zor sindirilen bir besin yenildiğinde şiddetli mide ağrısı ve terleme görülebilir. Ancak sindirim işlemi bittikten sonra sorun çözülür.

Ağrıya yol açan mide kanaması ölümcül riskin yanında ve sürekli ağrıyı birlikte getirir. Acil tıbbi müdahale gerektirir.

Mide ağrısının tedavisi nasıl yapılır?

Hafif ve kısa süreli mide ağrısının geçirmek için bitkisel çaylarından faydalanılabilir. Bal ile çörek otunun karıştırılıp yenilmesi ile de mide ağrısını hafifletir. Başka bir doğal ilaç ise portakal kabuğu ve rezene çayı, bir başkası da nane ve limon çayıdır.

Şiddetli seyreden mide ağrısı ve terleme ağır, yoğun ve devamlı nefes alırken zorlanma, karında şişlik ve sertlik ile dışkıda kan görülmesi gibi durumlarda gecikmeden sağlık kurumlarına başvurulmalıdır.
" } ] }