{ "title": "Mide Bulantısı Terleme", "image": "https://www.terlemek.gen.tr/images/mide-bulantisi-terleme-9830.jpg", "date": "21.01.2024 07:24:51", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Mide bulantısı terleme, Mide bulantısı, mide krampı ve terleme en çok endişe ve stres nedeni ile olur. Ani hareket etmek, yoğun stres, şok hali ve ruh halindeki ani değişimler de mide bulantısı ve terlemeye neden olabilir. Bazen bedenimizde fiziki bir rahatsızlığın belirtisi olarak da ortaya çıkabilen mide bulantısı terleme; ağlama, sinir boşalması hatta baygınlığa neden olabilir. Esasen bu hastanın şok geçirmesinden kaynaklanır. Çene kitlenmiş ise hastanın nefes yolunun açılması hayati önemdedir. (Çeneyi açmak için kaşık sapı kullanılabilir.)

Soğuk terlemeye mide bulantısı eşlik ediyor ise; kullanılan bir ilacın yan etkisi, tansiyon düşüklüğü veya gıda zehirlenmesi olabilir. Muhtemelen bu gibi bir durumda hasta da titreme de görülür. Bu durumda vakit kaybetmeden acil servise gidip muayene olmanız gerekir.

Mide bulantısı ve terlemenin diğer neden olur?

Besin eksikliği, yoğun çalışma temposu içinde kimi zaman hiç yemek yenilmeden, kimi zamanda öğün aralıklarının düzensizliği nedeni ile beslenme yetersizliği görülebilir. Özellikle akşam saatlerinden itibaren vücudun enerji stoklarının tükenmesi ve yeterli vitaminin alınmaması ile tansiyon ve şeker düşüklüğü ortaya çıkar. Bu durumda vücutta tepkisel olarak mide bulantısı terleme ortaya çıkar.

Fiziki bir hastalık, özellikle kansızlık (Anemi) hastalığı, kan dolaşımı esnasında, kanda hemoglobin olmamasından kaynaklanır. Hemoglobin, vücuda giren oksijeni hücrelere taşıyarak enerji ortaya çıkmasında görevlidir. Anemi hastalığında hastaların enerjisi düştüğünden mide bulantısı terleme ortaya çıkar. Hastalığın atlatılması için kan yapıcı besinler ve ilaçlar almak gerekir.

Yoğun ağrı, başta migren ağrısı olmak üzere, vücudun diğer uzuvlarında meydana gelen yaralanmalar, kırıklar, burkulmalar, vertigo gibi rahatsızlıklar hastanın midesinin bulanmasına ve terlemeye neden olur. Yaralanma anlarında hastalar kan görmesi ile mide bulantısı terleme ile de karşılaşabilirler.

Üşütme, havaların soğuması ile değişen mevsimsel koşullara ayak uydurmak vücut için bazen sorun olabilir. Bu durumda vücut üşütmesi ortaya çıkar. Mide bulantısı, titreme ve soğuk terleme ile kendini gösteren bu rahatsızlık için istirahat şart olup, ağır durumlarda hekiminize baş vurmanız gerekir.

Mide bulantısı ve terlemeyi nasıl önleriz?

İlk yapmanız gereken stresten uzak kalmanız, bunun için yoga ya da kendinizi rahatlatacak bir hobi edinmeniz gerekir. Stres atmak için en iyi yol spor yapmaktır. Bundan başka doğa yürüyüşü veya çimenler üzerinde çıplak ayakla yürümek size iyi gelecektir. Eğer kendi başınıza bunu yapamıyorsanız, psikolojik destek almanız gerekir. Gün içinde birkaç kere ılık duş almak sizi gerginlikten kurtaracak ve stresten uzaklaştıracaktır. Beslenme alışkanlıklarınızı mutlaka gözden geçirmeniz gerekir. Tatlı şeylerden uzak durun tatlı şekeri yükselttiğinden stresin artmasına neden olur. Özellikle acı biber yemek endorfin salgılanmasını artırdığından stresin azalmasına neden olur.
" } ] }