{ "title": "Psikolojik Terleme", "image": "https://www.terlemek.gen.tr/images/psikolojik-terleme.gif", "date": "20.01.2024 09:07:50", "author": "Kürşat şahin", "article": [ { "article": "Psikolojik Terleme, Havaların ısınması ile koltuk altı, yüz, el ve ayaklarda kendini göstermeye başlayan aşırı terleme sorunu birçok psikolojik sorunu da kendiyle beraber getiriyor. Uzmanların yaptığı araştırmalara göre aşırı terleme yüzünden kişinin genel anlamda hayat kalitesi de bir o kadar düşüyor. Günlük hayatın en normal sosyal davranışlarından olan yüz yüze bakarak konuşma ve el sıkışma büyük bir işkenceye dönüşüyor. Kat kat giyinmenin mümkün olmadığı bahar ve yaz aylarında, koltuk altlarında oluşan ter izleri rahatsızlık verici görüntüye neden oluyor. Bu durum ise kişinin rahat hareket edememesine ve kolunu rahat kullanamamasına neden oluyor. Ev ziyaretlerinde ise ayakkabıların çıkarılması gerekliliği önemli derecede rahatsızlık oluşturuyor.

Bulaşıcı Hastalık Taşıyor Hissi

Sosyal fobi olarak değerlendirilen bu tarz terleme sorunları, insanları sosyal ortamlardan uzaklaştırıp insanlardan şiddetle kaçınma davranışı meydana getiriyor. Bu konuda Op. Dr. Erkan Yıldırım, bu sorunu yaşayan kişilerin bulaşıcı hastalık taşıyor gibi kendilerini karantinaya aldıklarını belirtiyor. Bu durumdaki insanların insan içine çıkmam istememesi, sevgili edinememesi, arkadaşlıklarına mesafe girmesi gibi durumların bu durumdan kaynaklandığını belirtiyor. Ayrıca kişide özgüven kaybının oluşmasının kişiyi depresyon haline sokmasını da ön görüyor.

Ergenlik Dönemi

Aşırı terlemeyi psikolojik açıdan en tehlikeli hale getiren dönem ise ergenlik dönemidir. Sosyal ve özel ilişkilerin insan için merkez oluşturduğu bu dönemde, aşırı terleme, gençlerde yoğun bir baskı oluşturarak kısıtlanmaya neden oluyor ve utanma sorunu ortaya çıkıyor. Bu sorunu yaşayan kişi ne sınıfta rahat konuşabiliyor ne de arkadaşlarıyla düşünmeden vakit geçirebiliyor. Sevgili edinemiyorlar. Uzmanlar bu soyutlanma sonucu kişide derin bir öz güven kaybı oluştuğunu ve buna bağlı olarak kişilik temelinde yoğun hassasiyet ve kırılganlık meydana geldiğini belirtiyor.

Terleme problemi yaşayan kişilerin en çok rahatsız olduğu konulardan biri de terin kokmasıdır. Kişinin sosyal hayatını oldukça zor hale getiren bir durumdur. Kişiyi toplum içinde sıkıntılı bir ruh haline sokar. Bu ruhsal bozuklukla beraber, bakterilerin üremesi de kolaylaşır.

Kişiyi rahatsız eden diğer bir durum ise ellerin aşırı terlemesidir. Birinin elini sıkmadan önce sürekli ellerini silme ihtiyacı hissettirir. Kişi tokalaşırken, eli terli olsa da olmasa da acaba elim terli mi diye düşünce içerisinde olur. Yapılan araştırmalara göre terleyen kişilerin önemli bir kısmı bu sorunun iş yaşamlarını, duygusal yaşantılarını ve diğer insanlarla tanışmalarını olumsuz etkilediğini söylüyor.
" } ] }