{ "title": "Sempatik Sinir Sistemi Terleme", "image": "https://www.terlemek.gen.tr/images/sempatik-sinir-sistemi-terleme-7978.jpg", "date": "19.01.2024 17:10:19", "author": "Cevdet Bağıran", "article": [ { "article": "Sempatik Sinir Sistemi Terleme, Sempatik sinir sistemi, otonom sinir sisteminin irade dışı çalışan bir bölümüdür. Sinir sisteminin bir bölümü olan omurilikten çıkan sinirlerin bir kısmı sempatik sisteme aittir. Bu sinirler vücutta ani hareketleri hazırlayan organları uyarmakla görevlidirler. Bununla beraber, yapılması gerekli olmayan fonksiyonlara giden kan akışını en aza indirir. Beyin ve kan damarları arasındaki kan dolaşımını sempatik sinir sistemleri sağlar. Sempatik sinir sistemleri, dokulara giden kan oranlarını ayarlar, tansiyonu dengede tutar, kan damarlarını daraltır gibi kuvvet vererek, damarların duvarlarının sertleşmesini sağlayarak kan dolaşımının rahat bir şekilde damarlarda akışını sağlar. Sempatik sinir sistemi olmasa, kalbin pompaladığı kan kendinden geçmiş yumuşak damarlarda dolaşması ve kan akışı sağlıklı olmazdı. Sempatik sistem, organlara giden kanı düzenlerken, kan basıncını ayarlar. Sistem kan basıncını beş on saniye surede iki katına yükseltebileceği gibi, sistem devre dışı kaldığında, 10 ila 40 saniyede kan basıncı düşer tansiyon yarıya iner. Bu nedenden dolayı sempatik sinir sistemi yaşamsal öneme sahiptir.

Sempatik sinir sistemi işleyişi

Kalp krizi, kalp yetmezliği gibi durumlarda, insanların kan basıncı aniden düşer. Bu sebepten beyin ve diğer organlara giden kan akımı yavaşlayacağından, organların ihtiyacı olan gıda ve oksijen oranı da azalır. Beyin oksijen ihtiyacı en çok olan bölgedir. Bu nedenden beyinin bu tur olayda oksijensiz kalmaması lazım. Yaşamın devam etmesi için, diğer organlardan daha fazla kanın beyne pompalanması gerekir. Bu tür durumlarda vazomotor merkezi uyarılır. Bu uyarıyı alan merkez, sempatik sinirleri devreye sokar ve parasempatik sinirleri harekete geçirir. Sempatik sinirler kan basıncını 1-2 saniyede yükselterek kanın çoğunun beyne gitmesi için, kalbin daha fazla kan pompalamasına yardımcı olur. Kan basıncının yükselmesi, başta beyin olmak üzere tüm bölgelere yeteri kadar kan ulaşması demektir.

Terleme

Terleme, vücudun korunma mekanizmalarından birisidir. Salgılanan sıvı (Terleme) buharlaşma yoluyla vücutta ısıyı düşürür. Vücut ısısını dengede tutmaya yardım eder. Beyin içerisindeki vücut ısısı düzenleme merkezi komutuyla, vücut ter atarar kan dolaşımının rahatlamasını sağlar ve vücut ısısını ayarlar. El ve ayak terlemeleri, duygusal uyarılardan daha çok etkilenir.

Ancak, koltuk altı ter bezleri hem duygusal hem de beyinden gelen emirle harekete geçer. Beyinden gelen bu emir, göğüs boşluğunda omurganın her iki yanında bulunan, sempatik sinir sistemini harekete geçirerek terlemeyi sağlar ve vücut ısısı normal değerlere iner. Terlemeyi, bulunduğunuz ortam, aşırı heyecan ve psikoloji durum yapabilir. Sempatik sinir sisteminin gereğinden fazla aktivasyonu ile aşırı terleme insanı strese sokarak, yaşam kalitesini etkilemektedir. Sempatik sinir sistemi vücutta bulunan ter bezlerinin kontrolü altındadır. Vücudun ihtiyaç duyduğu terlemeyi sağlamaktadır.
" } ] }