{ "title": "Sırt Terlemesi", "image": "https://www.terlemek.gen.tr/images/sirt-terlemesi-8549.jpg", "date": "21.01.2024 09:40:29", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "sırt terlemesi; insanların günlük hayatta aktivitelerini olumsuz etkileyip ruhsal olaylara yol açarak toplumdan kendini uzaklaştırmasına sebep olan sorunlardan biridir. Ayrıca sırt terlemesi gibi sorundan cerrahi müdahale ile arınmak mümkündür.

Sırt terlemesi rahatsızlığının belirtileri nelerdir?

Botoks, iontoferez tarzı tedavi yöntemleri terleme ile ilgili sorunu tam anlamıyla çözemez, ama belli bir süreliğine azaltabilir. Bu tedavileri orta ve kısa vadeler olarak tekrarlanmalıdır. Metabolik, guatr ve obezite ilgili rahatsızlarda kullanılan bazı ilaçlar, sempatik sinirlerde aktiviteyi arttırarak ilacın vücutta koltuk altı, el, ayak, yüz ve sırt terlemesi meydana getirebilir. Bu durum dışarısında gelişen terleme olaylarına hiperhidrozis teşhisi konulmaktadır. Bu rahatsızlık vücuttaki ter bezlerini kontrol eden sempatik öfke sistemi aktivitesinde oluşan yükseliş ile belirmektedir. Kişilerde çok terleme olur ise bu hastalara farklı testler uygulanır. Testlerle kişinin organik rahatsızlıklarla ilişkisi olup olmadığı araştırılmaktadır. Eğer testlerle bir sonuca varılamaz ise hasta bu defa ruhsal ve psikiyatrik olarak takibe alınır. Bu durumdaki bir hasta toplumsal fobi, yaşamsal anksiete tarzı tanılarla uzun dönemli ilaç tedavisi görürler. Fakat bu tedavilerle terleme rahatsızlığı ortadan kaybolmamaktadır. Bu şekilde bulunan hastalar tipik hiperhidrozis hastası olarak adlandırılmaktadır.

Sırt terlemesinde uygulanan tedavi yöntemleri nelerdir?

Terleme rahatsızlığı ile ilgili tedavisinde geçerli olan net tedavi biçimi olarak cerrahi yöntem uygulanmalıdır. Hastada sempatik öfke bütünlüğünün belli ölçüde bozulması ve sinirlerden dolayı beden bölgeleri etkilenip fazla terlemesidir. Bu terlemeyi normal şartlardaki terleme seviyesine indirilmeye çalışılır. Bu rahatsızlıktan kaynaklı olarak koltuk altı, el ve sırt etkilenmiş ise konusunda Uzman olan göğüs cerrahisi yardımıyla, Genel anestezi ile göğüs kısmının yan duvarına bir veya iki adet yarım cm'lik kesiler açılır. Bu deliklerden girilerek kullanılan özel aletler sayesinde ve teknikler ile sempatik sinirin o kısımdaki fazla tesiri ortadan kaldırarak yardımcı olunur. Kapalı olarak uygulanan endoskopik sempatektomi faydalanılarak yapılan operasyon 20-30 dakika sürmektedir. Operasyon sonrası hastada göğüs dreni takılı olarak çıkar. Ertesi gün dreni alındıktan sonra taburcu edilir. Hasta normal yaşantısına geri dönerek gündelik aktivitelerini kolaylık yapabilmektedir. Dünya genelinde geçerli olan görüş sempatik öfke bütünlüğünü geçici olarak bozmaktır. Vücuttaki öfke bütünlüğünün bozulması ellerde oluşan terlemeyi bünyede başka yerlerinde yan etki olarak ortaya çıkabilir. Kısmi ya da kalıcı felç ve duygu kaybı gibi sorunlara sempatik öfke bütünlüğünün bozulması sebep olmamaktadır. Yapılan her cerrahi müdahalede oluşan benzeri endoskopik sempatektominin de eskiden, hava kaçağı, kanama bu tarz hesaplanamayan riskleri, yapılan cerrahi ameliyatlarla aza indirilmektedir. Önceden geçirilmiş olan akciğer rahatsızlıklarını cerrahi müdahale beraberinde endoskopik yöntem yapılması işlemi zorlaştırmaktadır. Nadiren de olsa ek olarak cerrahi bir operasyon gerekebilir. Sırt terlemesi bu tarz tedavi yöntemleriyle aza indirilmektedir.
" } ] }