{ "title": "Terleme Ameliyatı", "image": "https://www.terlemek.gen.tr/images/terleme-ameliyati.gif", "date": "21.01.2024 09:07:24", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Terleme ameliyatı, vücudunda aşırı terleme olan insanlarda iki farklı tedavi yöntemi kullanılır. Bunların biri terleme ameliyatı dediğimiz klipsli ETS'dir. Diğeri ise tıbbi yaklaşımdır, yani ilaç ve losyonlarla yapılan tedavidir. Terleme ameliyatı genellikle olumlu sonuçlar verir. Terleme ameliyatı anestezi altında yapılır. Bu ameliyata diğer yöntemlerde başarı yakalayamayanlar veya kesin sonuçlar almak isteyenler başvurur. Ancak cerrahi tedavi hemen yapılmak isteniyorsa hasta ile iyice konuşulup onayı alındıktan sonra yapılmalıdır. Cerrahi işleme başlamadan önce hasta iyice muayene edilmelidir. Eğer hastanın herhangi bir rahatsızlığı varsa bunlar araştırılmalıdır belki de terlemelerin sebebi budur. Bu durumda ameliyata gerek kalmayabilir.

Şeker hastalığı, tansiyon hastalığı, kalp hastalığı, zehirli guatr hastalıklarında da aşırı terleme olur. Bu hastalıklar meydana çıkarsa bunların tedavisi yapılarak terlemenin de önüne geçilebilir. Bu hastalıklardan herhangi biri yoksa fakat terlemeler devam ediyorsa ve ameliyata karar verilirse hasta ve ailesi bilgilendirilmelidir ve hastayı kesinlikle bir anestezi uzmanı görmelidir. Terleme ameliyatı yani klipsli ETS yapılırken açık veya kapalı olarak yapılabilir. Ameliyat açıkta olsa kapalı da olsa Yöntem aynıdır. Her iki ameliyatta da terleme bölgesine giden sempatik sinirlerin düğümleri tespit edilerek buralara alttan ve üstten titanyum klipsler yerleştirilir. İsteğe göre yakma işlemi de uygulanabilir. Klipsli ETS diğer açık ameliyatlara göre çok daha kısa sürer, daha az kan kaybı yaşanır, normal hayata dönme süresi de daha kısadır ve ağrı süresi çok daha azdır.

Terleme ameliyatı, başarı oranı oldukça yüksektir. Ameliyatı geçirenlerin çok uzun süre sonra da hala memnun oldukları gözleniyor. Bu ameliyat yapıldıktan sonra tekrar terlemeler devam ederse hasta tekrar ameliyata alınabilir. Terleme ameliyatı sonrasında bazı yan etkilerde görülür. Çok nadir olarak his kaybı, ellerde kuruluk, enfeksiyon ve yara yerinde ağrı görülür. Bu ameliyat sonrasında kalbin ritminde yavaşlama görülebilir bu nedenle ameliyat öncesi kontroller yapılırken EKG sonucu ellinin altında olanlara yapılmamalıdır.
" } ] }