{ "title": "Terleme", "image": "https://www.terlemek.gen.tr/images/terleme.jpg", "date": "19.01.2024 03:21:18", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Terleme, İstemimiz dışında ve tamamen metabolizmaya bağlı olarak oluşan doğal bir fonksiyondur. Terleme vücudun ter bezlerinden dışarıya tuzlu bir sıvının salınmasıdır. Ter, su ve çözünmüş katılardan oluşan (Başlıca kloritler) ve canlıların derilerindeki ter bezlerinde salgılanan sıvıdır. Terin vücuttan atılması sürecine terleme denir. Vücudun ihtiyaç duyduğu ve vücutta biriken atıkları dışarı atmak için gerekli olan günlük vücut faaliyeti olarak tanımlanabilir.

Erişkin bir insanda ter bezi sayısı toplam 5-5 milyon arasında değişir. Bunların yaklaşık üç milyonu kokusuz ve berrak bir sıvı salgılar. Bu ter bezlerine tıp dilinde Ekrin adı verilir. Kokusuz ve berrak olan bu ter bezleri genellikle ayakların altında, avuç içinde ve yüzde bulunur. Koyu kıvamlı ve kokulu ter salgılayan bezler ise genellikle koltuk altı ve genital bölge gibi yerlerde bulunur. Bu ter bezlerinin adı Apokrindir. Koltuk altlarında bulunan ter bezlerinden koyu kıvamlı ve kokulu olanlar ile berrak ve kokusuz olanlar eşittir ancak vücudun diğer yerlerinde berrak ter salgılayan ter bezlerinin sayısı on kat daha fazladır. Terlemenin temel fonksiyonu vücut sıcaklığının ayarlanmasıdır. Berrak ter salgılayan bezlerde oluşan ter buharlaşarak vücudun soğutulmasını sağlar. Vücut ısısı beynin Hipotalamus adı verilen bölgesindeki ısı düzenleme merkezinde kontrol edilir. Bu merkez sadece vücut sıcaklığına duyarlı değildir. Duygusal ve fiziksel aktiviteler, hormonlar ve içsel ısıyı da arttıran maddeler ısı düzenleme merkezini etkiler.

Ellerde ve ayaklarda bulunan ter bezleri ilk olarak duygusal uyarılarla (Stres, heyecan, kaygı, sinirlenme) çalışmasına karşın koltuk altı ter bezleri hem duygusal hem de ısı düzenleme uyarılarıyla çalışır.

Beynin ısı düzenleme merkezinden çıkan uyarılar istemsiz (Otonom) bir şekilde sinir sisteminin bir bölümü olan sempatik sinir sistemi tarafından deride bulunan ter bezlerine iletir ve ter salgılanmaya başlar. Her iki ter bezide sempatik sinir sistemi tarafından uyarılır.

Ter vücuttan sıvı olarak salgılandığı ilk anda asidik ve kokusuzdur. Bu asidik madde zaman, mikroorganizmal faaliyet ve sıcaklık sonucu bazik karakterde olan amonyağa dönüşür. Ter kokusunun oluşmasının nedeni bu bazik maddedir.

Bir bezelye büyüklüğündeki bir ter damlası kanın bir derece soğumasını sağlar. Terlemenin insan vücudu için iki ana faydası vardır. Bunlardan birincisi ter bezlerinin yaydığı sıvının vücuttan atıldıktan sonra buharlaştığı ve böylece vücudun aşırı sıcaklarda ısı dengesini koruduğu, ikincisi ise insan vücudunda bulunan üre, ürik asit, tuz ve diğer zararlı maddelerin terleme yoluyla dışarı atılmasıdır. Böylece ter bezleri adeta birer böbrek gibi çalışır ve kanın temizlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle terleme vücudumuz için olmazsa olmazdır.

Terleme Neden Olur?
" } ] }