{ "title": "Üşüme Terleme", "image": "https://www.terlemek.gen.tr/images/usume-terleme.gif", "date": "20.01.2024 08:52:56", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Üşüme terleme, enfeksiyon ya da düşük kan basıncı gibi farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilen bir sağlık sorunudur. Ayrıca sıcak çarpması ve toksik şok sendromu gibi faktörlerde de üşüme ile terleme oluşabilir. Terleme genellikle avuç içinde, koltuk altında, sırtta ve ayaklarda oluşur. Terleme ile kişi üşüyerek titreyebilir. Üşüme ile gerçekleşen terleme ayrıca kalp krizini haber veren bir belirti olabilir. Ancak üşüme ile gerçekleşen terleme her zaman bir hastalık habercisi de değildir.

Eğer üşüme terleme, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, halsizlik, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi semptomlar ile ortaya çıkıyorsa mutlaka bir doktora başvurularak gerekli müdahalenin yapılması gerekir.

Terleme vücudun dış ya da iç faktörlere bağlı olarak ısı yükselmesi nedeniyle verdiği bir tepkidir. Çok soğuk havalarda titreme oluştuğu gibi aşırı sıcak havalarda da vücut tepki olarak terleyebilir. Sıcak hava nedeniyle oluşan ılık terleme aşıra kaçmadığı sürece gayet normal bir durumdur. Ayrıca terleme yolu ile vücuttaki toksinler dışarı atıldığında vücut için faydalı bir tepkidir. Fakat üşüme ile gelişen terleme çok sık karşılaşılan bir durum olmadığı için altta yatan başka bir hastalığın belirtisi olarak algılanmalı ve önlem almak için kontrol edilmelidir.

Üşüme Terleme Nedenleri ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Düşük Kan Basıncı: Halk arasında düşük kan basıncı tıp dilinde ise hipotansiyon olarak adlandırılmaktadır. Düşük kan basıncı ile endokrin problemleri, kalp problemleri, kan kaybı, enfeksiyon, alerji, yeteri kadar beslenememe gibi problemler açığa çıkabilir. Kan basıncı düştüğünde vücut işlevini tam olarak yerine getiremez. Bazı sistemlerde sorun yaşanmaya başlanır. Düşük kan basıncı ile kişide üşüme, terleme, halsizlik, baş dönmesi, göz kararması, susuzluk, nefes alıp vermede değişiklik gibi problemler açığa çıkar. Belirtiler çok şiddetli ise ilaç tedavisi uygulanır. Ayrıca tuz ve sıvı artışı gerekebilir.

Sıcak Çarpması: Uzun süre sıcağa maruz kalan kişilerde vücudun ısı dengesini koruyacak kadar ter üretimi gerçekleşmeyebilir. Bu durumlarda vücut daha fazla ısınabilir. Beraberinde üşüme, mide bulantısı, kusma, kas krampları, yorgunluk ve susuzluk gibi belirtiler açığa çıkar. Sıvı tüketimini arttırmak ve sıcak ortamdan uzaklaşmak sorunu çözmek için yeterli olur.

Toksik Şok Sendromu: Enfeksiyon ya da bakteri nedeniyle ortaya çıkan sağlık sorununda en önemli belirtilerden biri üşüme ve terlemedir. Beraberinde mide bulantısı, kusma, ateş yükselmesi, kan basıncında azalma, halsizlik, döküntü gibi şikâyetler oluşur. Özellikle antibiyotik tedavisi ile sorun kontrol altına alınabilir. Ayrıca ağrıyı hafifletmek için ağrı kesici reçete edilir.

" } ] }